Vesti > Hronika

Nismo iznenađeni što roditelji Koste K. ODBACUJU KRIVICU! Potresna SVEDOČENJA roditelja UBIJENE DECE u Ribnikaru

Otac Anđelko Aćimović naveo je u intervjuu da ne očekuju pravdu, jer je ona s obzirom na zakonske regulative, nedokučiva

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

22/02/2024 > 14:12

podeli vest:

Nismo iznenađeni što roditelji Koste K. ODBACUJU KRIVICU! Potresna SVEDOČENJA roditelja UBIJENE DECE u Ribnikaru
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


U Višem sudu u Beogradu danas je svedočenjem porodica žrtava nastavljeno suđenje u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke, oca i dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar” ubio devet vršnjaka i čuvara i ranio još šest osoba.

Nina Kobiljski, majka ubijene devojčice, danas je u nastavku svog svedočenja govorila i o Kecmanovićima i rekla da nije ispravno bilo što su držali toliku količinu oružja u kući, kao ni to što nisu pomogli svom sinu koji je pokazivao znakove da nije u redu. 

- On o problemu ne priča, on uzima oružje, puca na glave i tela dece i na taj način leči depresiju i frustracije, na način na koji ga je otac učio - navela je Kobiljski pričajući o maloletniku. 

Roditelji Angeline Aćimović, devojčice koja je posle masakra u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar preminula u bolnici posle 12 dana borbe za život rekli su da nisu iznenađeni time što roditelji počinioca masovnog ubistva na sudu odbacuju krivicu, kao i da nisu dobili potrebna objašnjenja od njih.

Natalija Aćimović, majka preminule devojčice, rekla je u intervjuu za NIN da nisu iznenađeni činjenicom da su roditelji dečaka koji je počinio masakr, na početku sudskog procesa, odbacili krivicu i da od njih nisu dobili preko potrebna objašnjenja.

- Ništa drugo nismo očekivali, o ljudima valjda govore njihova dela - rekla je ona.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Otac Anđelko Aćimović naveo je u intervjuu da ne očekuju pravdu, jer je ona s obzirom na zakonske regulative, kako je rekao, nedokučiva.

- Nas nikakve kazne ne mogu da zadovolje, niti da povrate našu decu. Svesni smo da ne možemo da dobijemo ono što zakon nije predvideo - mnogo strože kazne, međutim, nadamo se da će ovaj tragičan slučaj i oni koji su se kasnije desili pomeriti zakonsku granicu u pogledu odgovornosti maloletne dece za teška krivična dela - rekao je on.

Anđelko navodi da su svoju decu vaspitavali u duhu porodičnih vrednosti, kulture, sporta, a da su roditelji dečaka koji je počinio masakr očigledno učili nečemu drugom.

- Mi tu ne možemo više ništa osim da se molimo za njih, ako imamo snage, jer ne znaju šta rade. A sudije nek odluče šta će s njima - rekao je Aćimović.

Sa druge strane, Aćimović postavlja pitanje zašto niko iz škole porodicama ubijene dece nije objasnio šta nisu mogli ili umeli da prepoznaju u dečakovom ponašanju pre masakra.

- Da li je neko gurao pod tepih probleme ne sluteći nesagledive posledice. Zašto i tom učeniku nisu pomogli oni kojima je to posao, mnogo pre nego što je u školu ušetao sa rancem punim oružja. Ako se to moglo, ne znam, pitam - naveo je Aćimović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Otac podseća da su stručni saradnici iz škole bili novčano kažnjeni, ali smatra da je ta mera više služila da umiri javnost, nego što je bila adekvatna.

- Potrebno je tačno odrediti personalnu odgovornost, ne samo 'Ribnikara' kao škole. Ko je šta propustio, video i nije uradio. Sigurno se moglo primetiti da je bio čudan, ponekad asocijalan, zašto su njegova brojna odsustvovanja iz škole opravdana, zašto je prešao iz jednog razreda u drugi a da pritom nisu poštovana pravila, to je opet lična odgovornost... To sve treba ostaviti procesu koji traje, jer je nezahvalno govoriti da je taj i taj kriv - rekao je on.

Dodao je da moraju da se znaju uzroci i utvrdi odgovornost da se nešto slično više nikada ne bi ponovilo. Sa tim je saglasna i majka devojčice Natalija Aćimović koja je istakla, da je jasno, iako nisu dobili potrebne odgovore, da neko mora da snosi odgovornost.

- Istina je da je bilo propusta, ali sam proces će pokazati ko će odgovarati za to i u kojoj meri, jer je svako na svom radnom mestu odgovoran za to što radi - rekla je ona.

Roditelji ne žele da se tragedija u kojoj je ubijeno devetoro dece i školski čuvar zaboravi i u svrhu očuvanja sećanja traže da se izgradi Memorijalni centar, a roditelji Angeline Aćimović kažu da je njihova najveća želja da to pitanje ne stvara podele u društvu i da bi mesto tragedije bilo jedino logično za memorijal. Osim u školi, otac Anđelko se zalaže i za zajednički memorijalni kompleks koji bi objedinio stradanja u Ribnikaru, Malom Orašju, Duboni, ali i u Nišu.

- Ne možemo isticati samo jednu grupu žrtava, jer su podjednako svi nastradali - na isti način. To mesto treba da služi kao opomena i kao tačka okupljanja na kojoj će se deca iz cele Srbije učiti nečemu dobrom - rekao je on.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Roditelji su naveli i da trenutno pripremaju izložbu haljina koje su urađene na osnovu Angelininih crteža.

- Te crteže Angelina je napravila kada je imala 10 godina i sada su dočekali svetlo dana - rekao je otac i dodao da se više od 40 kreatora javilo u želji da se ožive njeni dizajnerski radovi.

Oni su naveli i da će te haljine biti poklonjene drugaricama iz Angelininog razreda za maturu, devojčicama koje to sebi ne mogu da priušte kao i domovima za decu bez roditetalja.
 

Ostavite komentar