Vesti > Hronika

U kakvom su STANJU POVREĐENI u EKSPLOZIJI u fabrici Trajal? Evo šta kaže doktor

Stručne službe istražiće detalje i okolnosti pod kojima se dogodila tragedija u pogonu za proizvodnju

Izvor: K1info/telegraf.rs

17/01/2024 > 09:23

podeli vest:

U kakvom su STANJU POVREĐENI u EKSPLOZIJI u fabrici Trajal? Evo šta kaže doktor
Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ NIKOLA MLADENOVIĆ/ nr


U jučerašnjoj eksploziji, koja se dogodila u fabrici Trajal u Kruševcu, povređeni su stabilno su i van životne opasnosti, kaže načelnik hirurgije Opšte bolnice Kruševac Saša Zajić.

Dodaje da oni i dalje zahtevaju bolničko lečenje, jer kod takvih povreda neke komplikacije se pojavljuju mnogo kasnije od samog trenutka povređivanja.

Jedan radnik je izgubio život, a četvoro povređeno u jučerašnjoj eksploziji u kruševačkoj fabrici Trajal. Trojica povređenih zadržana su na hiruškom odeljenju Opšte bolnice Kruševac, dok je teško povređena radnica juče popodne upućena na VMA na dalje lečenje.

- Tri pacijenta imamo koji su juče primljeni i radi se o karakterističnim blast povredama i s obzirom na mehanizam povređivanja takvi pacijenti zahtevaju kliničku opservaciju koja treba da traje najmanje 48-72 sata, u zavisnosti od manifestacije i u zavisnosti od pojave novih kliničkih problema koje možemo da imamo kad se radi o takvoj traumi - rekao je Zajić za RTS.

Dodaje da će danas uraditi neke dodatne procedure i snimanja.

- Blast trauma kao trauma može da bude vrlo nezgodna kao povreda, s obzirom da kliničke manifestacije i povrede koje nastaju u takvim slučajevima daju neke manifestacije mnogo kasnije od samog trenutka povređivanja. Zbog prenosa tzv. blast talasa i blizine pacijenta od samog izvora te eksplozije, kliničke manifestacije ne moraju odmah da budu manifestne, tako da, baš zbog toga, takvi pacijenti zahtevaju hospitalno lečenje, takvi pacijenti zahtevaju kliničko praćenje i opservaciju, da ne bi došlo do nekih dodatnih komplikacija - rekao je on i dodao:

- S obzirom na njihovo trenutno kliničko stanje i na sve što smo preduzeli od juče i na terapiju koja je uključena, nadam se da će proći bez nekih ozbiljnih komplikacija, ali naravno, oni i dalje zahtevaju hospitalizaciju na hirurškom odeljenju Ošte bolnice u Kruševcu.

Foto: google maps

 

Kada je reč o pacijentkinji koja je prebačena na dalje lečenje na VMA, Zajić kaže da je u pitanju mlađa ženska osoba, kao i da je bila u stabilnom stanju, ali da su povrede zahtevale dalje zbrinjavanje u tercijarnoj ustanovi.

Stručne službe istražiće detalje i okolnosti pod kojima se dogodila tragedija u pogonu za proizvodnju goriva trake koji je pod video-nadzorom.

Čekaju se rezultati obdukcije, a slučaj je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu.

Ostavite komentar