Vesti > Hronika

OBRT? Istražuje se da li je K.K. IMAO SAUČESNIKE za ubistva u Ribnikaru

Nakon tragedije u školi postavlja se pitanje da li malelotni K.K imao saučesnike.

Izvor: K1info/Tanjug

20/11/2023 > 19:41

podeli vest:

OBRT? Istražuje se da li je K.K. IMAO SAUČESNIKE za ubistva u Ribnikaru
Foto: YouTube screenshot

Advokat Zora Dobričanin izjavila je danas da se nije prestalo sa istraživanjem da li su postojali saučesnici maloletnog K.K. u izvršenju masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" 3. maja ove godine.

- To što je direktni izvršilac dete, koje je u trenutku izvršenja tog grusnog zločina imalo 13 godina, ne znači da nema nekih pomagača, podstrekača, nekih drugih koji bi mogli da odgovaraju za ubistvo. Čak, mi se nosimo mišlju od samog početka da je moguće u pitanju teroristički akt, jer je definitivno izazvan strah velikih razmera - rekla je Dobričanin za Tanjug.

Obrazlažući tu sumnju, ona je rekla da, posle te tragedije, ne možete sresti roditelja čija dete ide u školu, a da ne oseća strah.

- Deca su sad poludela za nekoliko lajkova na nekom profilu na internetu, deca su u stanju svašta da urade. Škola je od najsigurnije zone postala u jednom trenutku mesto straha i mesto koje izaziva veliku nesigurnost - konstatovala je Dobričanin.

Dodala je da je izazvan strah velikih razmera, a onima kojima se ne slažu sa njom po pitanju terorizma i kažu pa ne postoji politička pozadina, postavila je pitanje ''kako znaju, pošto to još nije ispitano''.

- To što nije u ovom trenutku dokazano, još uvek sve to ne znači da ne postoji i ne znači da naše službe bezbednosti to ne istražuju. Tužilaštvo još vodi nekoliko tih postupaka jer želi sve da istraži u tom kontekstu - rekla je Dobričanin.

Što se tiče samog sudskog postupka u slučaju Ribnikar, Dobričanin smatra da se učinilo dosta za šest meseci.

- Mislim da smo dali dosta doprinosa, kao i drugi punomoćnici oštećenih. Moram da naglasim da svi oštećeni imaju po jednog, pa i po više punomoćnika i da smo mi svi u tužbi u principu jedinstveni. Bili smo mišljenja svi da je u trenutku podizanja optužnice bilo dovoljno dokaza da se pređe na sledeći stepen sumnje, dakle da se završi istraga i podigne optužnica, što je zasad i potvrđeno odlukom Višeg suda u Beogradu - navela je Dobričanin.

Ona je objasnila da nakon što prime odluku Višeg suda o potvrđivanju optužnice, okrivljeni i njegovi branioci imaju pravo da pišu žalbu u roku od tri dana Apelacionom sudu u Beogradu, koji može da uvaži žalbu ili žalbe i predmet vrati na ponovni postupak ili da jednostavno žalbe odbije.

- Onda bismo očekivali termin zakazivanja suđenja i onda bismo išli u sudnicu. Postupak je u fazi optuženja - navela je Dobričanin.

Ona je podsetila da su podignute optužnice protiv oca i majke K.K. kao i dva radnika streljane.

- Za oca je postupak zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti. Za majku je krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i nošenje oružja. Za radnike streljane je davanje lažnog iskaza, tako da u ovom trenutku niko nije optužen za ubistvo. A ubistvo se neminovno i nesporno desilo jer imamo toliko mrtve dece i mrtvog njihovog radnika obezbeđenja Dragana - rekla je Dobričanin.

Ostavite komentar