Vesti > Hronika

"Nisam ja DIJANA iz komunikacije Belivuka i Vučkovića": Suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP

Bivša državna sekretarka MUP u Specijalnom sudu prozvala ministra

Autor: N1

05/09/2022 > 09:46

podeli vest:

"Nisam ja DIJANA iz komunikacije Belivuka i Vučkovića": Suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Nastavljeno je suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, po optužnici za trgovinu uticajem.  Ona je negirala je da se spominje u telefonskoj komunikaciji Veljka Belivuka i Nenada Vučkovića.

Na pitanje sudije da prokomentariše spominjanje "D" i "Dijana" u izveštaju o veštačenju telefona Veljka Belivuka ona je odgovorila: "Spominje se i Nebojša i ministar što je važno za moj postupak".

Na insistiranje sudije da se izjasni o spominjanju "D" i "Dijana" u komunikaciji Belivuk- Vučković, odgovorila je: "Osporavam da sam to ja".

Na današnjem suđenju bivšoj državnoj sekretarki se vrši uvid u pisanu dokumentaciju.

Tokom prikaza dokumenata koji su dokazi u postupku za reč se javio advokat Dijane Hrkalović Vladimir Đukanović.

- Nije mi jasno zašto sve ovo puštamo, valjda bi tužilac u ovom postupku trebalo da dokaže da Dijana nešto nije dostavila. Ovi dokazi koje gledamo su već razmatrani - rekao je Đukanović.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Za zloupotrebe položaja optuženi su nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković kao i Milorad ŠušnjiĆ, bivši načelnik PU Novi Sad.

Podsetimo, Hrkalovićeva se tereti da je naložila načelniku Dejanu Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.

Belivuk je pravosnažno oslobođen tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela.

Hrkalovićeva se tereti i da je sa Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela. 

Hrkalović je u policiji počela da radi 2014. godine na mestu zamenika šefa kabineta ministra, iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Godinu dana kasnije postala je sekretar UKP-a, a za državnu sekretarku je izabrana u julu 2017. godine. Hrkalović se u maju 2019. godine povukla iz MUP-a.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Bivša državna sekretarka u kućnom pritvoru se nalazila malo duže od dva meseca, a pet meseci pre toga bila je u klasičnom pritvoru.

Branilac Hrkalovićeve, advokat Vladimir Đukanović je na početku suđenja sudu predložio saslušanje tadašnjeg ministra unitrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kao svedoka, kao i bivše više javne tužiteljke Nataše Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal, Hrkalović se tereti za dva krivična dela trgovine uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

 

Ostavite komentar