Vesti > Hronika

Otac dečaka koji je izvršio masakr u "Ribnikaru" ipak NIJE pokušao da se UBIJE U PRITVORU

Izmišljanjem događaja se dodatno uznemirava javnost koja je već potresena, saopšteno je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Izvor: K1info/b92.net

15/05/2023 > 12:23

podeli vest:

Otac dečaka koji je izvršio masakr u "Ribnikaru" ipak NIJE pokušao da se UBIJE U PRITVORU
Foto: Pixabay.com


Juče je u Srbiji odjeknula vest da je otac dečaka koji je počinio masakr u školi na Vračaru pokušao samoubistvo u zatvoru.

Kako su naveli mediji, V. K. je lupao glavom o zid u ćeliji i tako sebi naneo teške telesne povrede.

Međutim, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija demantovala je ove navode.

Oni su se oglasili saopštenjem u kom demantuje navode medija da je L. K., koji je u pritvoru, pokušao juče suicid u Okružnom zatvoru u Beogradu gde se od 5. maja 2023. godine nalazi u pritvoru zbog krivičnog dela - teško delo protiv opšte sigurnosti.

- Pritvorenik nijednim svojim postupkom nije prekršio pravila kućnog reda koja se odnose na sva lica u pritvoru, niti je na bilo koji način ugrozio svoj ili život nekog drugog lica. S obzirom da je reč o licu koje se nalazi u pritvoru, iznošenje bilo koje druge informacije osim gore navedenih značilo bi kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti - naveli su iz Uprave.

Oni su dodali da se izmišljanjem događaja dodatno uznemirava i obmanjuje javnost koja je već potresena mnogim dezinformacijama koje su, na žalost, našle svoje mesto u medijskom prostoru posle tragičnog događaja koji se desio 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

- Autor vesti o izmišljenom pokušaju suicida, kao i mediji koji su je preneli bez prethodne provere istinitosti iznetih navoda, prekršio je etičke principe profesije jer je odstupio od osnovnog novinarskog pravila da istinito izveštava. Pozivamo sredstva javnog informisanja da se uzdrže od objavljivanja neistinitih i neproverenih informacija i da umesto senzacionalizma na prvo mesto stave "dužnu novinarsku pažnju" na šta ih obavezuju Kodeks novinara i Zakon o javnom informisanju i medijima - navedeno je u saopštenju.

 

 

 

Ostavite komentar