Vesti > Hronika

Šta će biti sa DEČAKOM UBICOM? Tri su OPCIJE

Ne možemo ga držati u pritvoru, zatvoru, zadržavati ga u okviru pravosudnog sistema, objašnjava specijalista za socijalno pravo

Izvor: K1info/rts.rs

07/05/2023 > 09:35

podeli vest:

Šta će biti sa DEČAKOM UBICOM? Tri su OPCIJE
Foto: Tanjug/Zoran Žestić/privatna arhiba


Nakon nalaza lekara postoje tri opcije za dečaka K. K (13) koji je počinio masovno ubistvo u školi "Vladislav Ribnikar", navodi specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević. Dečak se sada nalazi na Klinici za neuropsihijatriju za decu i omladinu, na posebnom dečjem odeljenju gde lekari obavljaju opservaciju.

- Dečak koji je ubio osmoro učenika svoje škole i školskog čuvara, budući da nema navršenih 14 godina, po Zakonu ne može krivično odgovarati zbog godina, a njegova dalja sudbina može otići u tri pravca - objašnjava specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević.

Stručnjak je objasnio je koje su tri mogućnosti učenika po završetku psihijatrijske opservacije.

- To jeste vrsta problema šta dalje. Ne možemo ga držati u pritvoru, zatvoru, zadržavati ga u okviru pravosudnog sistema. On se sad nalazi u Klinici za dečiju neurologiju i psihijatriju. Taj period će proći, to ne znači da će trajati tri ili pet dana, to sve zavisi od odluke lekara. Dok daju određenu dijagnozu. Nakon toga, to prelazi u nadležnost Centra za socijalni rad - kaže Vulević.

Nakon što slučaj preuzme Centar za socijalni rad, postoje tri mogućnosti u daljem postupanju, a sve tri zavise od nalaza lekara.

- Prva mogućnost je dalja hospitalizacija, za to je potrebna saglasnost roditelja. Ako roditelji ne daju saglasnost, organ starateljstva može pokrenuti postupak za donošenje privremene mere o lišenju roditeljskog prava i postaviti detetu privremenog staratelja. Druga mogućnost koja je moguća jeste da ga puste i da se smesti u instituciju za decu sa poremećajima u ponašanju, to je dom za vaspitanje dece u Knjaževcu. I za to je potrebna saglasnost roditelja, ako je oni ne daju, onda opet ide postupak za donošenje mere o lišenju roditeljskog prava. Treća mogućnost, lekarska ekipa može da kaže da nije potrebno lečenje i dečak se vraća u svoju porodicu. Onda je organ starateljstva dužan da sastavi detaljan plan podrške roditelja u podizanju deteta - ispričao je gostujući na RTS specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević.

 

Ostavite komentar