Vesti > Društvo

Šta uraditi da se NASILJE NAD NASTAVNICIMA nikada NE PONOVI? Đukić Dejanović za K1: "Ići ćemo na izmene zakonika"

Gost u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1 bila je ministarka prosvete, Slavica Đukić Dejanović

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

17/06/2024 > 13:33

podeli vest:

Šta uraditi da se NASILJE NAD NASTAVNICIMA nikada NE PONOVI? Đukić Dejanović za K1: "Ići ćemo na izmene zakonika"
Foto: screenshot/K1TV


Slavica Đukić Dejanović, gostujući u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, govorila je o problematici nedavnih napada na nastavnike i učitelje u osnovim školama.

Ministarka prosvete naglasila je da su u planu izmene zakonodavstva, prema kojima će napad na nastavnika, učitelja ili drugog radnika u obrazovanju biti tretiran kao napad na advokata, kako bi se ozbiljnije sankcionisali ti postupci i osigurala sigurnost u školama.

- Posledice nisu svojstvene samo nama. Suština je u tome da mi govorimo o sankcijama i posledicama, ali nikako ne preduzimamo prvi korak. Ako je moje dete upadljivo, i ako vidim da burno reaguje kada nije sve po njegovom, moram da zatražim pomoć stručnjaka ili baka i deka. U obdaništima, vaspitači moraju imati znanja da prepoznaju budućeg agresivca u ponašanju prema nastavniku, kolegi i članu svoje porodice. Niko ne može biti nasilan samo prema nastavniku; taj model je izgrađen kao način socijalnog komuniciranja i mnogo se ranije na drugom mestu dogodio. Društvo je u obavezi da prevenira. Znanjem bismo se borili protiv zla, protiv pošasti koja se zove agitirano ponašanje, jer ne umem da se kontrolišem i praznim se na nekome - rekla je ministarka prosvete.

Osvrnula se na tri slučaja u kome su roditelji napali nastavnike.

- Prvi slučaj u kome dete puši elektronsku cigaretu na času, a nastavnica koja predaje muzičko reaguje adekvatno. Dete se ponaša krajnje neadekvatno po modelu koje je negde naučilo. Škola izriče određene mere, a dolazi raspust; te mere će se primenjivati na početku školske godine. Škola obaveštava Centar za socijalni rad da se mora uključiti, kao i socijalnu službu koja treba da se uključi u problem deteta i porodice kojoj pripada. Škola pravi plan kako će sa svom decom koja su tu imati konkretne planove i razgovore, te uspostaviti psihološku komunikaciju, kako bi deca razumela šta se dogodilo i kako bi formirala ispravne stavove u vezi sa tim. To će biti prvi školski dan u septembru, jer se bliži kraj školske godine - rekla je.

Napomenula je da će školska godina upravo početi s ovim temama.

Foto: K1info/Shutterstock

 

- Akta međunarodnog prava koja štite prava deteta jesu na strani deteta. Dobro je što jesu, zbog toga mislim da kada govorim o sankcijama za dete, mi kao društvo smo tu zakasnili i nažalost moramo, kada imamo takve primere, da se vratimo na temu šta raditi da se ovo nikada ne dogodi - rekla je ona.

Natavnica Biologije, OŠ "Jovan Dučić", pretučena je od strane majke jedne učenice kojoj je određen pritvor do 30 dana.

- U razgovoru sa mnom. Nastavnica biologije je ispoljila psihičku bol. Sve vreme našeg razgovora je plakala. Ona je sa osećanjem poraza, ne samo sopstvenog, već i školstva, govorila o tom događaju. Pošto istraga traje, ne mogu da otkrijem nijedan detalj, ali kroz šta je ona prošla i kako je to doživela i reagovala, kao i kako se oporavlja, to je nešto što iziskuje podršku čitavog društva - rekla je ona.

Promena zakonika

- Pre svih ovih poslednjih događaja smo se sa ministarkom Pravde i njenim saradnicima, sindikatima obrazovanja, mojim saradnicima i ja, sastali i dogovorili da se ide na izmene krivičnog zakonika koje regulišu ovo pitanje. Svaka povreda dostojanstva, psihička ili fizička, nastavnika, učitelja ili zaposlenog u obrazovanju, će se tretirati kao povreda advokata tokom vršenja njegovih poslova - rekla je ona.

U školi "Sveti Sava" došlo je do nasilja nad učiteljicom od strane roditelja jedne devojčice koja ima zdravstvenih problema.

- U ovom slučaju je bilo izliva velikog nezadovoljstva na neprimeren način sa brzim izvinjenjem. Ako je tačno da devojčice ima zdravstvene probleme, onda su roditelji osetljivijii, ali osuđujem potpuno nasilje nad učiteljicom - rekla je ona.

Foto: Shutterstock

 

Objasnila je da su obično ovakvi napadi zbog osećanja krivice roditelja prema deci.

- Roditelji imaju osećaj krivice što se nisu tokom cele godine interesovali za tu ocenu i uspeh deteta. Žele da detetu prirede radost na kraju godine i pristupaju na način koji apsolutno nije adekvatan za popravljanje ocene. Ocena se ne popravlja na kraju školske godine. Ovaj period je pun napetosti, nezadovoljnih roditelja, pa čak i nastavnika koji se trude da njihov razred bude najbolji. Pristisci su veći. O uspehu treba da govori razredni starešina, nastavnik, ponekad i psiholog, uz prisustvo deteta i roditelja. Takvi razgovori su primereniji, i to smo uveli u naše akte -  zaključila je Slavica Đukić Dejanović u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1. 

 

Ostavite komentar