Vesti > Društvo

Od ponedeljka počinje sa radom PLATFORMA za zbrinjavanje URGENTNIH stanja! Biće dostupna u 5 ustanova (VIDEO)

Ona omogućava efikasniju razmenu medicinske dokumentacije i bržu komunikaciju između hitnih službi

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

09/02/2024 > 23:00

podeli vest:

Od ponedeljka počinje sa radom PLATFORMA za zbrinjavanje URGENTNIH stanja! Biće dostupna u 5 ustanova (VIDEO)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Ministarstvo zdravlja je, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u Beogradu, razvilo centralizovanu platformu za zbrinjavanje urgentnih stanja, koja će, prema rečima resorne ministarke Danice Grujičić, početi da radi od ponedeljka.

Platforma je za sada implementirana u pet zdravstvenih ustanova u Beogradu - u Univerzitetskom Kliničkom centru Srbije, kliničko bolničkim centrima Dr Dragiša Mišović, Zvezdara, Bežanijska kosa i Zemun.

Grujičić je na prezentaciji platforme pojasnila da se time omogućava zdravstvenim radnicima da, kada pacijent iz jedne ustanove polazi ka drugoj, dobijaju signal na službenom telefonu da im stiže pacijent i da je potrebno da pristupe kompjuteru.

- Oni ulaze u program gde vide sve podatke i analize koje su u prethodnim ustanovama urađene. Dobijaju kompletnu sliku gde taj pacijent treba da se smesti i on ide u intenzivnu negu ili na odgovarajuće odeljenje. Dalje se nastavlja postupak lečenja kao da je pacijent već od starta primljen u tu ustanovu - rekla je ona.

U narednih 10 dana u projekat će se uključiti i Institut za ortopediju Banjica i Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti Sveti Sava, dok će druga faza implementacije projekta uključiti i Zavod za urgentnu medicinu Beograd.

- Platforma će zaživeti od ponedeljka.  Kad pacijent dođe svi njegovi podaci će biti u novoj ustanovi, neće biti gubljenja vremena. Platforma omogućava zaštitu podataka pacijenata i daleko olakšava rad i onih koji šalju i primaju pacijente - rekla je ona.

Platforma omogućava efikasniju razmenu medicinske dokumentacije i bržu komunikaciju između hitnih službi, maksimalnu zaštitu podataka, uz bržu dijagnostiku i pravovremeno lečenje i zbrinjavanje pacijenata.

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

 

Pomoćnik za digitalizaciju u Ministarstvu zdravlja Đuro Radović rekao je da je važno da se podiže nivo komunikacije između zdravstvenih ustanova i da je to cilj platforme.

Na ovaj način blagovremenim dostavljanjem kompletne elektronske  zdravstvene dokumentacije podižem nivo pružanja zdravstvene usluge što dovodi i do većeg broja spasenih života.
 

Ostavite komentar

Ivošević Verica

To će zaista mnogo pomoći

14.02.2024 00:39