Vesti > Društvo

DAN SRPSKOG JEDINSTVA: Da se ODREKNEMO KOSOVA? Pa KAKO da se odreknemo svog IMENA i PREZIMENA, svoje DECE i BUDUĆNOSTI

Patrijarh Porfirije je istakao u Nišu da su vekovi postojanja srpskog naroda pokazali da su pravoslavna vera i crkva oblikovale naš narod

Izvor: K1info

15/09/2023 > 18:05

podeli vest:

DAN SRPSKOG JEDINSTVA: Da se ODREKNEMO KOSOVA? Pa KAKO da se odreknemo svog IMENA i PREZIMENA, svoje DECE i BUDUĆNOSTI
Foto: Tanjug/Radule Perišić


Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, obeležen je danas centralnom manifestacijom u Nišu na kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Patrijarh Porfirije uputio je čestitku povodom današnjeg dana našem narodu gde god se nalazio.

- Obraćam se iz grada koji je stameni kamen hrišćanstva. Od čitave slavne istorije ovog grada pomenuo bih Ćele kulu i Čegar. Posebno mi je drago što zajedno sa vama upućujem čestitku našem narodu gde god se nalazio. Radošću ustreptale duše odavde iz Niša čestitamo svim našim sunarodnicima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, želeći da se odjek ovog pozdrava odapne gde god da svetosavsko srce bije - istakao je on.

- U ime Boga i za spasenje naše, ali svih naroda koji sa nama žive, što jemči dvoglavi orao proslavljamo ovaj dan. Uvek i neodvojivo od svih naših sugrađana bez obzira na veru i narodnost. Jedinstvo o kojem govorimo ne ograničava se na geografske međe i granice. Dijahrono je i proteže se kroz istoriju. mi pravoslavni hrišćani smo u jedinstvu sa svim našim precima. Nastojimo da čestitim radom idemo napred gradeći mir oko sebe. U jedinstvu smo i sa onima koji dolaze. Naše jedinstvo nikad nije bilo uskogrudo i ideološko, kao i zatvoreno u okvire našeg naciona. kroz čitavu istoriju bili smo gostoljubiv i otvoren narod - kazao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je istakao da su vekovi postojanja srpskog naroda pokazali su da pravoslavna vera i crkva oblikovale naš narod i negovale jedinstvo bez obzira na prilike i neprilike.

- Hvala Bogu danas ima srpske države i republike Srpske, ali i kada ih nije bilo postojala je Pravoslavna crkva kod Srba. Samo nas je vera koja volju snaži i srce blaži održala do danas i može sačuvati za budućnost. Čitavim svojim bićem treba da se staramo za ono što je na zemlji. Sve su to nasušne potrebe. svedoci smo da postoji evidentni napredak i razvoj i biće ga još više. Ali ako se odreknemo sebe i svog identiteta onda smo kao prazna ljuska oraha. Naša je sveta obaveza da ne žmurimo - poručio je patrijarh.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da se četvrti put obeležava ovaj važan dan i dodao da pripada nepokolebljivom srpskom narodu koji živi na ovim prostorima.

- Srbi su naivno verovali da će nam drugi narodi biti zahvalni na slobodi koju smo tako darežljivo davali. Istorija je dug proces. Uspeli smo da ovladamo sadašnjošću, svesni svoje prošlosti i samo tako možemo da imamo budućnost na pravi način. Moramo da budemo jedinstveni. Vučić je učinio sve da Srbiju postavi na pravo mesto. Želimo da živimo sa svima u miru, svako je dobrodošao. Mir je ono što Srbima treba, ali borbeni i politički aktivizam ne sme da stane - poručio je Dodik.

Predsednik Srbije Vučić je u Nišu kazao da možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo jednu zastavu, svoje ime i prezime i svoj rod koga se ne stidimo.

- Nemojte našem narodu da oduzimate pravo da se zovemo Srbima - kazao je, između ostalog, Vučić.

- Moramo da mislimo ne samo ono što je danas, nego ono što dolazi i u budućnosti. Ponosan sam na praznik koji danas svetkujemo - rekao je obračajući se u Nišu Vučić.

- ...Makar bili jedino ostrvo slobode u Evropi, mi ćemo time da se ponosimo. Neće tuđin nikada odlučivati u Srbiji. Mi danas ispunjavamo naloge svojih građana - naveo je šef države.

Kada nam kažu odrecite se Kosova i Metohije, kada nam kažu odrecite se vaših prava, mi kažemo, a kako da se odreknemo svog imena i prezimena, svoje dece i budućnosti. Nećemo i nema te cene koju nećemo da platimo za svoju slobodu, svoje ime i prezime i svoju trobojku sačuvamo - rekao je predsednik u obraćanju na centralnoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Nišu.

Proslava Dana srpskog jedinstva ove godine se prvi put organizuje u Nemačkoj, kojoj će u ime predsednika Vučića prisustvovati ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević.

On je pozvao sve naše sunarodnike koji žive u Frankfurtu, ali i u pokrajini Hesen, kao i celoj Nemačkoj da se pridruže centralnoj proslavi na Trgu Rosmarkt u Frankfurtu na Majni, od 18 sati, gde će tri dana trajati manifestacija "Dani srpske kulture" u okviru koje će biti obeležen i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.  

 

Ostavite komentar