Vesti > Društvo

MALE BOGINJE stigle u Srbiju: Preti li nam EPIDEMIJA?

Virus je potvrđen kod troje dece koja su dobro

Izvor: K1info/rts.rs

12/01/2023 > 10:05

podeli vest:

MALE BOGINJE stigle u Srbiju: Preti li nam EPIDEMIJA?
Foto: Pixabay.com


U Srbiju su stigle male boginje, a prvi slučajevi potvrđeni su kod troje deca, uzrasta do godinu i po dana, a njihovo zdravstveno stanje je za sada dobro.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović kaže da je naša referentna laboratorija u Torlaku potvrdila na uzorku uzetom od troje dece i jedne odrasle osobe iz Smedereva prisustvo morbila.

- Klinička slika se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju a nakon par dana i pojave ospi. Četiri dan pre nego što se pojave ospe osoba je visoko infektivna kao i četiri dana posle pojava osopa je takođe infektivna i može je preneti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana da se jave na vakcinalni punkt i da vakcinišu svoju decu - poručila je Verica Jovanović.

Kada je reč o obuhvatu vakcinisane dece MMR vakcinom u Srbiji ona je najniža u poslednjem periodu, i struka je najavljivala da nam je epidemija na pragu. Ona bi trebala da iznosi preko 95 odsto što u Srbiji nije slučaj.

- Prema podacima kojima raspolažemo obuhvat u prošloj godini je bio 71 odsto kada je reč o uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno - navela je Verica Jovanović.

Direktorka Batuta upozorava da komplikacije mogu biti teške, pa čak i dovedu do smrtnog ishoda što se dešavalo tokom poslednje epidemije.

Osim malih boginja u Novom Pazaru se pojavila mononukleuza kod dece školskog uzrasta, tako da se i to prati, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

 

 

Ostavite komentar