Vesti > Beograd

Zimo, e sad SLOBODNO DOĐI: Počele TOPLE PROBE, od sutra GREJNA SEZONA u Beogradu

Ukoliko u prvim danima neki objekat nema grejanje, građani mogu da to prijave na broj telefona 011/2093011

Izvor: K1info/Tanjug

31/10/2022 > 10:22

podeli vest:

Zimo, e sad SLOBODNO DOĐI: Počele TOPLE PROBE, od sutra GREJNA SEZONA u Beogradu
Foto: Beogradske toplane


U Beogradu se od danas sprovode tople probe, radijatori u stanovima biće topli, a zvanična grejna sezona počinje sutra, 1. novembra, ističu iz JKP "Beogradske elektrane".

- Ove godine je malo neuobičajen, odložen početak grejne sezone, ali Beogradske elektrane su od danas krenule sa isporukom toplotne energije. Danas su tople probe - prvo puštanje u sistem, koje je uvek zahtevno, a od sutra počinjemo redovan režim isporuke toplotne energije - rekla je za Tanjug izvršna direktorka za proizvodnju toplotne energije Beogradskih elektrana Ivana Kalanja.

Ona je istakla da su Elektrane obezbedile sve potrebne energente, a zaključeni su i ugovori sa Srbijagasom za prirodni gas.

- Mazut je u rezervoarima i svi ostali energenti. Sve ide kako treba - rekla je Kalanja.

Navela je da su tzv. "hladne" probe vršene u periodu od 1. do 10. oktobra. i da je sistem bio potpuno tehnički spreman.

- Naravno, kada se prvi put pušta u toplom režimu, odnosno kada dođe do zagrevanja, bude tu još nekih poremećaja i dodatnih podešavanja i to ćemo upravo raditi danas i narednih dana - rekla je Kalanja.

Kako je dodala, temperatura u stanovima će biti 20 stepeni, ili jedan stepen više ili manje.

Foto: Freepik.com

 

Poručila je i da do obustave grejne sezone neće doći, ali da su mogući prekidi grejanja, koji su definisani pravilima o radu i odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu.

- Kada je temperatura preko 15 stepeni, ima gašenja, kada se spusti ponovo na 12 stepeni, idemo ponovo u isporuku toplotne energije - rekla je Kalanja.

Grejna sezona traje do 15. aprila, sa obavezom da se do 3. maja bude u pripravnosti, pa čak i nakon tog "roka", ako meesec bude hladan, pojašnjava ona i dodaje da sve zavisi od vremenskih uslova.

- Mi smo spremni. Niko ne može da predvidi situaciju, u Evropi se pooštrava svaki dan. Mi imamo ugovorene količine gasa, zalihe mazuta, i trudićemo da građani ne osete krizu - poručila je Kalanja.

Ukoliko u prvim danima neki objekat nema grejanje, građani mogu da pozovu dispečerski centar i to prijave, na broj telefona 011/2093011.

 

 

 

Ostavite komentar