Vesti > Beograd

EFEKTIVA traži: PREKRŠAJNI POSTUPAK protiv BG elektrana zbog ODLAGANJA grejne sezone

Oni navode da su Beogradske elektrane bez pravnog osnova donele odluku o odlaganju

Izvor: K1info/Tanjug

24/10/2022 > 16:02

podeli vest:

EFEKTIVA traži: PREKRŠAJNI POSTUPAK protiv BG elektrana zbog ODLAGANJA grejne sezone
Foto: Freepik.com


Udruženje potrošača Efektiva objavilo je danas da je Komunalnoj inspekciji Beograda predalo zahtev za sprovođenje inspekcijskog nadzora i pokretanje prekršajnog postupka protiv JKP Beogradske elektrane zbog neosnovanog odlaganja grejne sezone.

Efektiva navodi da su Beogradske elektrane bez pravnog osnova donele odluku o odlaganju početka grejne sezone pošto prethodno Odluka Skupštine grada o snabdevanju toplotnom energijom grada Beograda nije izmenjena.

- U toku dana predajemo i prekršajnu prijavu nadležnom sudu u Beogradu - naveli su iz Efektive na svom sajtu.

Efektiva podseća da je Statutom grada Beograda propisano da je Skupština grada organ koji je nadležan za donošenje ili izmenu Odluke o snabdevanju toplotnom energijom.

- Budući da Gradsko veće nije organ nadležan za ovakvu izmenu Odluke o snabdevanju toplotnom energijom, to vodi zaključku da je Odluka i dalje na snazi i da se mora poštovati - navode iz Efektive.

Podsećaju da grejna sezona za snabdevanje toplotnom energijom za grejanje stambenih i poslovnih prostorija počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila.

Efektiva je tim povodom uputila dopis Gradskom sekretarijatu za energetiku u kome predlaže umanjenje računa.

- Iz napred navedenih razoga, a u cilju izbegavanja velikog broja tužbi zbog neisporučivanja grejanja od početka grejne sezone, to jest od 15. 10. 2022. godine, upućujemo ovom Sekretrijatu zahtev za pravično umanjenje cene grejanja, svim tarifnim kupcima na teritoriji grada Beograda, koji su korisnici usluga JKP Beogradske elektrane. S obzirom da je vreme trajanja grejne sezone smanjeno za 15 dana (prema najavama), što predstavlja 8,33 odsto ukupnog trajanja grejne sezone, i u tom perodu nije bilo isporučene toplotne energije, predlažemo da se za isti procenat umanje računi potrošača za period od 12 meseci - navode iz Efektive.

 

 

 

Ostavite komentar