Vesti > Beograd

Defileom POBEDA SLOBODE počela manifestacija DANI SLOBODE 2022

Dani oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu biće obeleženi nizom kulturno-umetničkih događaja od 20. oktobra do 1. novembra

Izvor: K1info/Tanjug

20/10/2022 > 14:30

podeli vest:

Defileom POBEDA SLOBODE počela manifestacija DANI SLOBODE 2022
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Memorijalnim defileom "Pobeda sloboda", koji čini Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane, danas je započela manifestacija “Dani slobode 2022”. U defileu su učestvovali i predstavnici Grada Beograda i Vlade Srbije. 

Po završetku defilea, na Trgu republike priređen je koncert "Pesma slobode", a numere su izveli pevači Dušan Svilar, Filip Žmaher, Ivan Milinković, pevačice Bojana Stamenov, Jelena iz grupe Zana i Nevena Božović.

 

 

 

Nakon toga, glumci Milica Janketić, Srđan Karanović, Ðorđe Marković i Jelena Veljić su izveli skečeve posvećene ovoj temi.

Program su upotpunili i baletski izvođači grupe Milana Gromilića.

Kako je najavljeno, u 17 sati će početi projekcija epizoda čuvenih partizanskih filmova.

Od sutra, 21. oktobra, ispred značajnih spomenika saveznika biće odata počast i zahvalnost saveznicima u borbi za oslobođenje.

Manifestacija će biti završena predstavom “Povratak u Beograd”, koja će biti održana 1. novembra na platou ispred Skupštine grada u 13 sati, a koja će se baviti pričom Ivana Živaljevića, prvog srpskog oficira koji je posle 45 dana ofanzive, ušao u Beograd.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

U oslobođenju Beograda pre 76 godina učestvovale su partizanske jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije, koje su odlučujuću bitku za Beograd završile 20. oktobra 1944. godine, čime je nemačkoj Armijskoj grupi "Srbija" nanet težak poraz.

Oslobodenjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija a Beograd je, uz delimično Pariz, bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska – NOVJ.

 

U borbama za oslobođenje Beograda od nemačke okupacije poginulo je 3.000 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika sovjetske Crvene armije.

 

 

Ostavite komentar