Vesti > Beograd

DRAMATIČNO u Beogradu! Prijavljena EPIDEMIJA MALIH BOGINJA

Poslednja dva slučaja zaraze malim boginjama prijavljena su jutros

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

22/02/2024 > 14:00

podeli vest:

DRAMATIČNO u Beogradu! Prijavljena EPIDEMIJA MALIH BOGINJA
Foto: Shutterstock


U Beogradu je prijavljena epidemija malih boginja (morbila), saznaje "Blic" u Gradskom zavodu za javno zdravlje (GZJZ).

Novi slučajevi zaraze malim boginjama od 6. februara, kada pojavio prvi slučaj posle 10 meseci, poslednjih dana se pojavljuju svakodnevno i nisu povezani međusobno, što znači je virus u cirkulaciji.

Poslednja dva slučaja zaraze malim boginjama za koji je javnost saznala su od jutros. Male boginje su tako potvrđene kod još dve osobe u Beogradu. Reč je o muškarcu (46) i detetu (3).

Sve o simptomima malih boginja i komplikacijama pročitajte na ovom linku.

Novi slučajevi zaraze iz dana u dan

Iz dana u dan imamo nove registrovane slučajeve morbila. Juče se pojavila informacija da su malim boginjama zaraženi majka i sin, dečak od 4 godine, a zatim je popodne stigla još jedna potvrda o potvrđenim malim boginjama, takođe kod dečaka od 4 godine.

Prema trenutno dostupnim informacijama, zaključno sa ovim od poslednjim od jutros, to je jedanaesti slučaj malih boginja u Beogradu od 6. februara.

Foto: Shutterstock

 

- U najskorijem vremenu će se verovatno steći uslovi da se prijavi epidemija za teritoriju grada - rekla je juče dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje komentarišući jučerašnje slučajeve za "Blic TV".

Poslednji put epidemiju malih boginja imali smo 2017/2018 godine.

Ostavite komentar