Vesti > Beograd

Gde su nestali BEOGRADSKI VRAPCI?

Veterinar smatra da im smeta zagađen vazduh, pa su odleteli u neke "zelenije" predele

Autor: K1info/TV PRVA

15/11/2023 > 08:00

podeli vest:

Gde su nestali BEOGRADSKI VRAPCI?
Foto: Freepik.com


Vrapci su simbol grada Beograda, a legenda o beogradskom vrapcu stiže nam čak iz petnaestog veka. Prema podacima iz 2017. godine u Srbiji ih je bilo oko pet miliona, a leti i do deset miliona.

Priča počinje 1456. godine, kada i turski napad na Beograd. U borbi za prevlast bezbroj ljudi je nastradalo. Legenda kaže da je među telima pronađen jedan vrabac kroz čije su telo bile probodene tri strele - možda je baš on spasio tri života. Danas, vrabaca gotovo i nema. Stručnjaci tvrde da smo ih oterali mi – ljudi.

- Svaki dan sam u gradu, nisam ih video Boga mi ne pamtim - rekao je Beograđanin.

Vrapcima smeta buka, zagađen vazduh, nedostaje im žbunje.

- Povukli su se u predgrađe, znači tamo gde ima više zelenila, gde još uvek ima zgodnih mesta za pravljenje gnezda gde je veći izvor hrane. Onda načini gradnje nekada ih je bilo dosta u centru jer su bile niže kuće, način gradnje je bio takav da su imali zgodna mesta za gnezda - rekao je Zorislav Roša, veterinar.

Svi koji žive na Novom Beogradu imaju tu privilegiju da i dalje mogu da čuju tu divnu pesmu vrabaca, međutim ako odete u centar grada to ne možete, a zašto, zato što više nema velikih žbunova u kojima oni mogu da žive.

U poslednjih par godina sve ih je manje na našim prozorima i ulica, ali i oni kao i sva živa bića na planeti imaju bitnu ulogu u našem ekosistemu.

Ostavite komentar

Jelena

Živim u Kotežu, i ima ih koliko hoćete. Možda su pobegli iz centra, ali eto, 7 km dalje ih još uvek ima, na našu veliku radost.

15.11.2023 14:02