Vesti > Beograd

Vučević otkrio SPOMENIK đeneralu Božidaru Jankoviću: ima snažnu simboliku

To je snažna simbolika na đeneralu Jankoviću, čoveku koji je ucrtao naše južne granice, koje je neko pokušavao da nam otrgne

Izvor: K1info/Tanjug

23/10/2023 > 16:53

podeli vest:

Vučević otkrio SPOMENIK đeneralu Božidaru Jankoviću:  ima snažnu simboliku
Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs


U Karađorđevom parku u Beogradu danas je svečano otkriven i osvećen spomenik generalu Božidaru Boži Jankoviću, učesniku Srpsko-turskih ratova, Srpsko-bugarskog rata, Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Svečanosti su prisustvovali ministari odbrane Miloš Vučević, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kulture Maja Gojković, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, zvaničnici Grada Beograda i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Ministar Vučević čestitao je građanima Beograda i cele države na povratku Srbije na svoje prirodne tokove, puteve i svoje prirodne šine.

- Danas otkrivamo spomenik čoveku koji je bio oličenje svih vojničkih vrednosti, a pre svega odanosti zakletvi prema otadžbini koju nikada i ni pod kojim uslovima nije pogazio, čoveka koji je svojim životom svedočio vrednosti rodoljublja, slobode, marljivosti, učenosti, ispravnosti i poštenja - naveo je Vučević.

Kako je rekao, najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra Selakovića da ćemo i dalje raditi na pitanju čuvanja i negovanja tradicije i kulture, treba da nas ohrabri da budemo spremni za izazove koji nas u novoj geopolitičkoj realnosti okružuju i sa čime se suočavamo.

- To je snažna simbolika na đeneralu Jankoviću, čoveku koji je ucrtao naše južne granice, koje je neko pokušavao da nam otrgne, izbriše, poništi. A granice koje je postavio đeneral Janković pre nešto više od veka, to su granice koje su priznate i po međunarodnom javnom pravu i po moralu, a koje ostaju i od Gospoda Boga date. To je snažna simbolika i mnogo sam ponosan - istakao je ministar.

Vučević je podsetio da je Jankovićeva slavna Treća armija 1912. godine, leteći u zanosu ka svojoj i našoj kolevci Kosovu i Metohiji, upisala, kako je rekao, granični kamen naše otadžbine, od Boga dat i od predaka ostavljen.

Ministar Selaković naveo je da današnjom svečanošću pokazujemo da negujemo kulturu sećanja i čuvamo od zaborava velike sinove i kćeri našeg naroda koji su u prošlosti svojim delovanjem, borbom i zalaganjem gradili nezavisnu, suverenu i slobodnu Srbiju.

- Želim da najavim svim Beograđanima da ćemo veoma skoro, nadam se, imati prvi put u Beogradu i spomenik velikoj heroini srpskog naroda Milunki Savić, ženi koja predstavlja jedan sistem vrednosti kojem težimo i kojem pripadamo, ženi koja nije samo borac, već i žena koja je rodila jednu, usvojila tri ćerke i odškolovala 32 devojčice - izjavio je Selaković.

Nakon svečanog otkrivanja, spomenik je osveštao vikar patrijarha vladika remezijanski Stefan, a svečanosti je prisustvovao i velik broj okupljenih građana.

Đeneral Janković rođen je 1849. godine. Bio je profesor na Vojnoj akademiji i vojni ministar, a učestvovao je u čak šest ratova od 1876. do 1918. godine. 

Na početku Prvog svetskog rata Janković, kao proslavljeni vojskovođa, pozvan je u vojsku Crne Gore za komandanta Generalštaba. Umro je 1920. godine.
 

Ostavite komentar