Vesti > Beograd

Šapić uvodi BEZBEDNE ZONE oko škola i vrtića

U pripremi je i set ozbiljnih ekonomskih mera koji će, pre svih, roditeljima olakšati polazak u školu njihove dece

Autor: Tanjug

01/09/2022 > 14:05

podeli vest:

Šapić uvodi BEZBEDNE ZONE oko škola i vrtića
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić posetio je danas povodom početka školske godine, osnovnu škou "Ivan Goran Kovačić", gde je đacima poželeo dobrodošlicu, a roditeljima poručio da grad priprema set mera koji će naredne godine njima i deci olašati polazak u školu, i one koje će se odnositi na formiranje posebnih zona bezbednosti oko škola, vrtića i igrališta.

Šapić je prvacima, kao i roditeljima poželeo uspešan početak novog životnog razdoblja.

- Školski dani nose radost, ali i obavezu. Predstavljaju najlepši period života - rekao je Šapić.

Podsetio je da je tokom 10 godina vođenja opštine Novi Beograd dodelio mnoge nagrade najboljim učenicima, koji sada već postaju odrasli ljudi, koji će preuzimati najvažnije funkcije u vođenju grada i države.

- Zato je na nama da im obezbedimo najbolje uslove obrazovanja, ali i da omogućimo njihovom bezbednosti tokom školovanja - rekao je Šapić.

On je istakao da će se tokom nastupajuće školske godine percipirati najbitniji problemi, a da se od naredne pripremi set ozbiljnih ekonomskih mera koji će, pre svih roditeljima olakšati polazak u školu njihove dece.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- Set mera biće pripremljen za sve učenike u narednih nekoliko meseci, ali sa njima ćemo izaći kada one budu sistemski pripremljene, da ne bi opet ostalo na praznoj priči - rekao je Šapić i dodao da smo se "prethodnih godina naslušali raznih obećanja".

On je u izjavi za medije najavio formiranje Radne grupe koja će Vladi Srbije uputiti zahtev za formiranjem bezbednih zona oko škola i vrtića.

Ideja je, kaže, da se u saradnji sa policijom i pravosudnim organima proglase bezbedne zone u školskim i dvorištima vrtića, kao i parkovima i igralištima oko samih škola, gde deca provode najviše vremena.

U tim zonama bi kaznena politika bila drastično rigoroznija za počinioce krivičnih dela, a pre svega, za one koji diluju narkotike ili vrše nasilje nad učenicima.

- Ako bi smo uspeli zakonski da te bezbednose zone uvedemo, mislim da bi naša deca u školama i vrtićima bila neuporedivo bezbednija, a roditelji bezbrižniji - rekao je Šapić.

Rekao je da se naša država bori protiv kriminala u svim segmentima društva, ali da ova inicijativa znači da imamo i prioritete.

- Želimo da na sve moguće načine da zaštitimo one na kojima naša zemlja u buducnosti treba da počiva, a to su naša deca - rekao je Šapić.

Zamenica gradonacelnika Vesna Vidović je podsetila da je ove godine u beogradske škole krenulo 17.230 prvaka, dodajući da je to najveći broj prvaka u Beogradu u poslednjih 15 godina.

- S obzirom da će jedan od prioriteta gradske vlasti biti deca, ovaj podatak nas posebno raduje. Pored najave gradonacelnika da ćemo se pobrinuti za bezbednost dece, ulagaćemo u obrazovanje i rekonstrukciju škola, gledati da obezbedimo i dodatne kapacitete u vrtićima i školama u naseljima gde postoji potreba - rekla je Vidović.

Ostavite komentar