Vesti > Beograd

AMBROZIJA SE RAZBAŠKARILA u Beogradu: Koncentracija polena 7 do 11 puta VIŠA OD GRANIČNIH VREDNOSTI

Do kraja septembra svi koji su alergični moraju da budu veoma oprezni, kaže Mirjana Mitrović, iz Agencije za zaštitu životne sredine

Izvor: K1info/Tanjug

12/09/2023 > 22:12

podeli vest:

AMBROZIJA SE RAZBAŠKARILA u Beogradu: Koncentracija polena 7 do 11 puta VIŠA OD GRANIČNIH VREDNOSTI
Foto: Freepik.com

Poslednji podaci Monitoringa za alergeni polen Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je trenutno izmerena koncentracija polena ambrozije u Beogradu i dalje znatno iznad graničnih vrednosti.

Krajem septembra očekuje se posteneno opadanje, jer ambrozija, koja ima jedan od najjačih alergenih polena, ulazi u završnu fenofazu cvetanja. 

- Merenja Agencije za zaštitu životne sredine kažu da je nažalost još uvek povišena koncentracija polena ambrozije, najvećeg alergena i u ovom periodu njene vrednosti idu u pojedinim danima od 7 do 11 puta iznad graničnih vrednosti - rekla je za Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena - Agencija za zaštitu životne. 

Foto: Shutterstock

 

- Nažalost i naredne dve nedelje naše prognoze sa terena su da će ova biljka imati povišene vrednosti, a to znači preko 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, a to je sve što je povišeno za alergične osobe - rekla je Mitrović. 

Prema njenim rečima, takve osobe moraju biti na povišenim terapijama. Osnovni saveti su im da vode računa da u prepodnevnim satima ne budu u prirodi, da se dogovaraju sa alergolozima za propisane terapije i da koriste klimatizovane prostorije.

- Osobe koje dolaze sa nekih destinacija sa kojih su se izmestili, sa mora, pitaju kakve su vrednosti, ali nažalost moramo da kažemo da ovih godina kada smo govorili da će se vrednosti posle 15. septembra znatno smanjiti, ove godine se to za nedelju-dve produžilo i upozorenje je da do kraja septembra moramo biti na oprezu - rekla je Mitrović. 

Ostavite komentar