Vesti > Beograd

MUKE za Beograđane koji pate od ALERGIJA: Ove biljke su počele da cvetaju

Sa prvim lepim vikendom očekuje se još veće emitovanje polena u vazduhu

Izvor: K1info/novosti.rs

05/03/2023 > 11:47

podeli vest:

MUKE za Beograđane koji pate od ALERGIJA: Ove biljke su počele da cvetaju
Foto: Shutterstock


U vazduhu se može naći polen leske, jove, jasena, tise, čempresa, bresta, a kreće na osunčanijim mestima cveta i breza - najveća opasnost alergičnim osobama.

Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine ukazala je da se Beograđani javljaju ovih dana i osećaju karakteristične simptome alergija - svrab očiju i curenje iz nosa.

- Nepovoljne vremenske prilike na kratko su presekle emitovanje polena u vazduhu, ali sa prvim povećanjem temperatura očekuju se problemi sa alergijama. Malo su nas spasile vremenske prilike, pa se vazduh očistio usled padavina, a sa prvim lepim vikendom očekujemo još veće emitovanje polena u vazduhu - rekla je Mitrović.

Prema njenim rečima, sa prvim danima februara krenuli su poleni na čitavoj teritoriji Srbije i u Beogradu.

- Prisutno je preko devet alergenih polenovih zrna. Među prvima je polen leske, tu je jova, jasen, tisa i čempresi, brest, a kreće na osunčanijim mestima da cveta i breza i u ovom periodu njeno zrno predstavlja najveću opasnost alergičnim osobama - dodala je Mitrovićeva.

Ona je navela da se na aplikaciji Agencije može pratiti 26 mernih mesta na teritoriji Srbije i u tom smislu osobe mogu da usklade svoje kretanje kako bi videli gde je koncentracija manja.

 

Ostavite komentar