Vesti > Beograd

KOLARAC je naš Karnegi Hol: U dogovoru sa GRADSKIM vlastima REŠIĆEMO PROBLEM finansiranja ove ustanove

Uprava muči muku sa obezbeđivanjem sredstava za normalno funkcionisanje Zadužbine

Izvor: K1info/Tanjug

06/09/2023 > 19:12

podeli vest:

KOLARAC je naš Karnegi Hol: U dogovoru sa GRADSKIM vlastima REŠIĆEMO PROBLEM finansiranja ove ustanove
Foto: screenshot/Tanjug


Aleksandar Peković, direktor Kolarčeve zadužbine rekao je danas Tanjugu da će problem finansiranja ove institucije kulture rešiti u dogovoru sa gradskim vlastima.

Nije tajna da uprava Kolarca koju predvodi Peković muku muči sa obezbeđivanjem sredstava za normalno funkcionisanje Zadužbine naročito u julu i avgustu, kada programi unutar institucije skoro da ne postoje.

Takav problem se već javljao godinama unazad i plate zaposlenih su neredovno isplaćivane u letnjem periodu. Peković smatra da je višegodišnji problem finansiranja Kolarca treba da predstavlja brigu za sve nas.

- Bez obzira da li je reč o republičkom ili gradskom nivou.  Kolarac je jedan od toponima Beograda u kojem se susreću umetnost kultura i obrazovanje. Kolarac je veliki kompleks od 6.300 kvadrata. Imamo dve zgrade. Jedna je podignuta 1932. godine, a druga 4 godine kasnije. One su u sadašnjim standardima energetski neefikasne... Imamo ogromne troškove održavanja, grejanja, vode, struje - rekao je Peković.

On dodaje da uprkos takvim okolnostima Kolarac ostvaruje 81 odsto sopstvenih prihoda prema završnom računu predatom nadležnim službama 31. marta ove godine.

- Nisam siguran da li postoji slična institucija kulture koja posluje na sličan način u Srbiji ili regionu i ima tako visok procenat sopstvenih prihoda. Pozivamo gradske vlasti na neku vrstu dogovora u kojem će dominirati razumevanje i dijalog. Kolarcu nisu potrebna velika sredstva da bi normalno funkcionisao. Verujem da ćemo u partnerskom odnosu i konstantnoj razmeni informacija doći do rešenja - rekao je on.

Prema njegovim rečima postoji zakonski okvir gradske vlasti pomognu opstajanje Kolarca. Na inicijativu ministarke kulture Maje Gojković i resornog ministarstva 2021. godine u Zakon u kulturi su uneta dva člana.

Zakonom o kulturi, i to članom 21, predviđeno je da Zadužbina Ilije M. Kolarca uživa posebnu brigu. Isti zakon, član 77, propisuje da država, odnosno lokalna samouprava mogu sufinansirati rashode i izdatke do 45 odsto. Taj akt nije imperativan" kazao je Peković.

Kako kaže, kada turisti obilaze svetske metropole kao što su Beč, London, Njujork oni se dive institucijama kulture u tim gradovima.

- Karnegi Hol u Njujorku je takođe zadužbina jednog bogatog biznismena, ali 1960. godine, gradske vlasti su prepoznale značaj te institucije kulture i od tog trenutka preuzele brigu o njoj. Kolarac je naš Karnegi Hol. Naša je obaveza da instituciju u koju dolazi 300.000 ljudi godišnje spremimo za novi vek postojanja. Da modernizujemo i osvežimo Kolarac - rekao je Peković i naglasio da je u godinu dana od kada je mestu direktora Kolarca u ovu instituciju kroz radove, opremu, unapređenje prostora ušlo blizu 200.000 evra.

Kako ističe urađena je kompletna sanacija zgrade, zamenjene su zavese u svim salama, promenili smo parket.

- Imamo 15 kompanija koje su donatori Kolarca. Ipak, donatori ne mogu da nam daju sredstva za plate zaposlenih - rekao je on.   
 

Ostavite komentar