Vesti > Beograd

ZABAVNO i EDUKATIVNO: Pripadnici MUP-a na Adi Ciganliji organizovali RADIONICU, tema BEZBEDNOST DECE

Državni sektretar MUP-a Željko Brkić rekao je da je bezbednost dece i učenika u samom vrhu prioriteta

Izvor: K1info/Tanjug

02/09/2023 > 12:55 >> 13:04

podeli vest:

ZABAVNO i EDUKATIVNO: Pripadnici MUP-a na Adi Ciganliji organizovali RADIONICU, tema  BEZBEDNOST DECE
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bs


U okviru projekta "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo", pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kroz edukativne radionice približili su danas na Adi Ciganliji rad policije deci i ukazali na osnove bezbednog ponašanja.

Državni sektretar MUP-a Željko Brkić rekao je da je bezbednost dece i učenika u samom vrhu prioriteta MUP-a. 

- Želimo da najmlađoj populaciji ukažemo i razvijemo svest o tome koliko je bezbednost važna i koliko je važno da imaju poverenja u policiju koja je stub bezbednosti našeg društva - izjavio je Brkić.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bs

 

On je naveo da su bezbedno okruženje i pozitivna školska klima preduslov da deca dobiju kvalitetno obrazovanje.

Na pitanje novinara šta će pored policajca u školama doprineti bezbednosti dece, Brkić je naveo da MUP preduzima niz preventivno-edukativnih sadržaja kako bi najmlađi bili bezbedni.

- U toku letnje pauze mi smo obučili oko 6.000 policijskih službenika, od kojih su 200 oficiri policije, gde smo unapredili njihove kompetencije za postupanje prema maloletnim licima, deci, da prepoznaju izazove i pretnje i bezbednosne rizike po decu, naročito u blizini škola i u samim školama i da na adekvatan način reaguju - istakao je Brkić.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete, Milan Pašić, rekao je da je projekat "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo" još jedan korak u cilju unapređenja bezbednosti dece.

- Svaki učenik osnovne škole će u toku školske godine imati različite edukativne radionice, gledati filmove, a realizatori ovih aktivnosti biće predstavnici MUP-a, saradnici i školski timovi za zaštitu učenika od zanemarivanja, diskriminacije i nasilja - ukazao je Pašić.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bs

 

On veruje da će radionice podići svest i nivo obrazovanja i postupanja dece u različitim situacijama poput zemljotresa i poplava. V.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović je naglasio da Agencija kroz kampanju "Pažljivko" radi sa decom na unapređenju njihovog znanja i stavova vezanih za bezbedno ponašanje u saobraćaju.

- Na početku školske godine uputili smo dopise svim lokalnim samoupravama, svim školama, a ove godine nam je akcenat na bezbednom putu od kuće do škole. Apelujemo kako na nastavnike tako na roditelje, da pre samog polaska dece u školu prođu sa decom te puteve, da im ukažu na rizične situacije i na neki način pomognu kako da prevaziđu te situacije - objasnio je Stamatović.

On je kazao da su roditelji najveći autoritet kod dece i da deca uče kroz njihov primer.

- Pozivamo sve roditelje da svojim primerom nauče decu kako da budu bezbedna u saobraćaju kao pešaci, ali i kada ih prevoze u automobilu, da ih prevoze na odgovarajući način, u odgovarajućem auto sedištu - naglasio je Stamatović.

Stamatović je rekao da će se kroz kampanju "Pažljivko" i ove godine na teritoriji Srbije održavati predstave i pozvao roditelje da posete Jutjub kanal Agencije na kome mogu naći edukativne crtane filmove.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bs

 

Policijski službenik Aleksandar Kuga kazao je da je glavni cilj ove manifestacije da se deci približe policijski službenici.

- Cilj je da policijski službenici približe deci načine i metode kojima radimo i da se kroz interaktivni pristup družimo sa njima i da im približimo koji su efekti i rezultati našeg rada - naveo je Kuga.

On je rekao da se kroz radionice deci objašnjava pojam nasilja i ukazuje kakve su njegove štetne posledice.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bs

 

- Kroz ovakve vidove druženja ćemo se tokom cele školske godine truditi da deci ukažemo na to kakve štetne posledice nasilja mogu biti, kako ga sprečiti, odnosno koji su metodi nenasilnog rešavanja konfliktnih situacija - rekao je Kuga.

Na pitanje da li će se akcije nastaviti i u direktnom kontaktu sa najmlađima u školama, on je rekao da MUP u saradnji sa Ministarstvo prosvete pokušati da približi rad policajaca kroz predavanja.

- Ta predavanja će biti od prvog do osmog razreda i aktivnost će uzeti svi policijski službenici. To uključuje i vatrogasce i spasioce, kriminalističku policiju, policiju opšte nadležnosti. Ono što je naš cilj jeste da se kroz ta predavanja posvetimo deci pojedinačno. Kroz njih će deca steći poverenje i moći će sutra da se obrate samom policajcu kojeg zateknu na ulici - istakao je Kuga.

Ostavite komentar