Vesti > Beograd

BESPLATNI vrtići, udžbenici, prevoz: BEOGRAĐANI dočekuju 1. SEPTEMBAR sa nizom MERA koje OLAKŠAVAJU život

Šapić je rekao i da će se Grad Beograd potruditi kako bi se radovi na rekonstrukcijama ulica priveli kraju

Izvor: K1info/Tanjug

31/08/2023 > 17:39

podeli vest:

BESPLATNI vrtići, udžbenici, prevoz: BEOGRAĐANI dočekuju 1. SEPTEMBAR sa nizom MERA koje OLAKŠAVAJU život
Foto: Pexels.com


Građani Beograda dočekuju 1. septembar sa merama koje olakšavaju život - besplatnim prevozom za srednjioškolce, besplatnim časovima engleskog u predškolskim ustanovama, sa prečišćivačima vazduha u svim vrtićima i školama, besplatnim vrtićima za sve i besplatnim udžbenicima za osnovce i srednjoškolce, rekao je danas gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

- Ja sam govorio kada sam došao na ovo mesto da će politika brige o ljudima biti u prvom planu gradske uprave. Ja sam se na isti način ponašao i u prethodnih 10 godina na Novom Beogradu - rekao je Šapić za Tanjug.

Dodao je da će se Grad Beograd potruditi kako bi se radovi na rekonstrukcijama ulica priveli kraju, i dodao da se sada vidi šta je i koliko toga urađeno preko leta.

- Višnjičku ulicu smo pustili. Juče je krenula u punom kapacitetu. Uradili smo sve što smo planirali, jer smo pre nekoliko meseci uveli rad vikendima, noću, u terminima kada nisu špicevi - rekao je Šapić.

Istakao je da će od septembra krenuti i implementacija komunalno -bezbednosnih stanica.

Foto: ATA Images

 

- Na više od 102 lokacije u gradu ćemo imati ozbiljne objekte gde će boraviti komunalni milicioneri 'Beli'. Razgovarao sam sa ministrom unutrašnjih poslova i načelnikom beogradske policije, da u tim objektima imamo neposrednu saradnju i da sve prijave građana komunalnoj miliciji budu praktično prijave policiji. Bićemo na dnevnoj komunikaciji i pokrivaćemo te delove grada zajedno - naveo je Šapić i dodao da Beograd nakon implementacija komunalnih stanica neće biti isti grad.

Kako je rekao pre Nove godine se očekuje instalacija 30-40 objekata, a do kraja proleća sve planirane komunalno-bezbednosne stanice.

Govoreći o bezbednosti u školama, Šapić je naglasio da su "Beli" već nekoliko meseci angažovani na lokacijama u okolini beogradskih obrazovnih objekata kako bi podigli nivo sigurnosti.

- Ti objekti se nalaze upravo u okolini škola i parkova, jer nam je ideja da se roditelji osećaju koliko-toliko sigurno kada im deca borave u školi ili parkovima - naveo je Šapić.

Kada se radi o besplatnim udžbenicima Šapić je najavio da će od naredne godine Grad Beograd ići "korak dalje", odnosno da se roditeljima osnovaca i srednjoškolaca da novac u vrednosti paketa udžbenika.

- Mi smo ove godine praktično upumpali ogroman broj udžbenika u sistem. Već od petog razreda deci se ne kupuju udžbenici, već prelaze s ruke na ruku, ali u nekom momentu vi morate da praktično oporavite sve udžbenike. Razmišljali smo da sledeće godine roditeljima svih osnovaca i srednjoškolaca damo novac u vrednosti paketa udžbenika - rekao je Šapić.

Šapić je objasnio da će tim novcem roditelji deci moći da kupe komplet novih udžbenika, ali će takođe, imati mogućnost kupovine polovnih udžbenika.

- Znamo da je septembar najteži mesec za svaku prosečnu porodicu zbog polaska u školu. Zato želimo da taj septembar olakšamo roditeljima - rekao je Šapić.

Foto: Tanjug/Grad Beograd

 

Šapić naglašava da odluka Grada da obezbedi svim đacima besplatne udžbenike nije bila laka, da je zahtevala izvesna pretumbavanja budžeta, ali da ga povodom toga nije kontaktirao ni jedan kolega gradonačelnik jer je on meru najavio još prošle godine.

- Moramo da uzmemo u obzir da se troškovi života u Beogradu značajno razlikuju od života u drugim mestima. Razlikuju se i prihodi, ali ja nisam siguran da je život u Beogradu lakši od živora u drugim gradovima u Srbiji. Ali ja sam gradonačelnik Beograda i borim se za Beograđane. Beograd pravi 45 odsto BDP-a, a mislim da nema toliki budžet - rekao je Šapić.

Istakao je da je Vlada Srbije donela mnogo mera, ali da smatra da pomoć od 10.000 dinara koliko dobijaju sada sve majke dece do 16 godina, ne znače isto majkama u Beogradu kao majkama dece u ostatku Srbije.

- Nije lako živeti u Beogradu. Znate koliki su troškovi života. I nije fer zamerati ili osuđivati. A možda će za godinu, dve ili tri dana mnoge lokalne samouprave izdvojiti sredstva za udžbenike - naveo je Šapić.

Dodao je da termin "besplatni" nije u potpunosti tačan jer su građani već to platili kroz budžet.

- Suština je da ono što građani uplate kroz budžet vratite na neki način - rekao je Šapić i dodao da je to ono što Grad ovim merama nastoji da uradi.

Ostavite komentar