Vesti > Beograd

NE DAJ BOŽE da uveče u Beogradu ostanete bez DINARA: Zašto MENJAČNICE u strogom centru NE RADE posle 20h?

Po istom principu, verovali ili ne, posluju i brojne menjačnice u Evropi

Izvor: K1info

28/07/2023 > 21:30

podeli vest:

NE DAJ BOŽE da uveče u Beogradu ostanete bez DINARA: Zašto MENJAČNICE u strogom centru NE RADE posle 20h?
Foto: Shutterstock


Ukoliko imate potrebu da promenite novac posle 21 čas u Beogradu, to nećete moći, jer gotovo nijedna menjačnica ne radi! 

Na ovaj problem ukazali su čitaoci K1info portala, koji su u večernjim satima ostali bez dinara, pa su pošteno morali da se potrude ne bi li našli bar jednu koja radi - međutim, to nisu uspeli.

- Pošteno sam "tabanao" kroz celu Knez Mihailovu ulicu, Zeleni venac, Terazije, ali avaj. Baš nigde nisam uspeo da promenim novac, posle 21 čas. Bio sam veoma nervozan, jer ne mogu da verujem da u centru grada gde sve vrvi od turista čovek ne može da promeni novac. Pitam se šta da rade stranci ukoliko žele da promene pare - ispričao svoje iskustvo jedan Beograđanin. 

Foto: Shutterstock

 

Tragom njegove priče istražili smo zbog čega menjačnice u prestonici ne rade već posle 21 čas, a neke katanac na vrata stavljaju već u 19 časova.

Malo je reći, da nas je odgovor koji smo dobili iznenadio. Naime, kako su nam objasnili u pitanju je - loš promet.

- Mi nemamo posla ni tokom dana, a kamoli noću. Pravo da vam kažem, ne isplati nam se da plaćamo radnika za drugu, a stranci koji žele da promene novac, to uglavnom urade kada stignu na autobuskoj stanici, aerodromu ili tokom dana. Godinama već poslujemo od 9 do 21 čas i naravno da ne planiramo da to menjamo - rekao nam je radnik jedne menjačnice u strogom centru grada.

Foto: Shutterstock

 

Po istom principu, verovali ili ne, posluju i menjačnice u Evropi.

 - Stranci koji dođu u Beograd imaju mogućnost da novac promene pomoću keš mašina i to je već uveliko razrađena stvar. Nigde u Evropi menjačnice ne rade do kasno u noć. Recimo, u Istanbulu, koji ima zaista veliki turistički promet, menjačnice ne rade do kasno. Ista situacija je u Parizu, Londonu i svim zemljama EU - objasnio je za naš portal direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

On dodaje da u Beogradu i Kinezi mogu da koriste svoje kartice, jer je pre nekoliko godina Narodna banka Srbije odobrila korišćenje plastičnog novca iz kineskog "Junion pej" sistema.

- Imali smo problem da turisti iz Kine, kojih je zaista mnogo, nisu mogli da rade transakcije nova, ali taj problem je rešen - dodao je on. 

 

 

Ostavite komentar