Vesti > Beograd

Od 1. septembra SKUPLJI VRTIĆI u Beogradu? Pojedine privatne predškolske ustanove VEĆ PODIGLE CENE

Grad Beograd nema uticaj na formiranje cene boravka dece u privatnim vrtićima kao i na eventualna poskupljenja usluga u ovim obdaništima

Autor: Politika.rs

28/08/2022 > 09:29

podeli vest:

Od 1. septembra SKUPLJI VRTIĆI u Beogradu?  Pojedine privatne predškolske ustanove VEĆ PODIGLE CENE
Foto: Pexel.com


Roditelji će od ove jeseni prema trenutnoj situaciji sa raznim poskupljenjima najverovatnije i za boravak dece u obdaništima morati da izdvoje više novca nego do sada.

Poskupljenje su za sada najavljena samo u pojedinim privatnim vrtićima, piše Politika.

- Neki su cene blago podigli još pre mesec dana, neki ih podižu od septembra. To sve zavisi od kuće do kuće jer različite su politike poslovanja, drugačije cene, uslovi i plate vaspitača. Ali mi smo u lancu svega ovoga što se dešava. Inflacija je, deca jedu četiri puta dnevno, vaspitači moraju dobiti veće plate da bi se preživelo jer sve ide gore, sve je poskupelo. Prosečna cena vrtića je oko 270 evra, a koliko znam iz kontakata sa kolegama, neće to biti neka velika poskupljenja. Otprilike oko 8 odsto. Ali to je za očekivati jer znamo da su bukvalno svi troškovi skočili - priča vlasnica jedne privatne predškolske ustanove.

Gradska uprava, koja je još u septembru 2015. godine počela projekat subvencionisanog boravka dece u privatnim poredškolskih ustanovama za koju nema mesta u državnim, poskupljenje ne može da spreči.

Foto: Pexel.com

 

- Grad Beograd nema uticaj na formiranje cene boravka dece u privatnim vrtićima kao i na eventualna poskupljenja usluga u ovim obdaništima. Ali konstantno apelujemo na uprave privatnih vrtića da cene boravka u njihovim ustanovama bude identična ekonomskoj ceni boravka dece u predškolskim ustanovama čiji je osnivač Grad - kažu iz Sekretarijata za obrazovanje.

Grad Beograd danas subvencioniše boravak 23.333 dece u 455 privatnih vrtića i na ime refundacije dela troškova od 2015. godine do juna 2022. roditeljima je isplaćeno ukupno 20,3 milijarde dinara.
 
U Beogradu u vrtiće (državne i privatne sa subvencijom grada) ide oko 80.000 dece. To je oko 35.000 više u odnosu na 2012. godinu. kada je Beograd imao oko 45.000 mališana u vrtićima. Sekretarijat primenjuje identičan tretman za decu u državnim i privatnim vrtićima i u jednakom odnosu se subvencioniše njihov boravak.

To znači da grad plaća 80 odsto ekonomske cene za boravak deteta u državnom vrtiću u iznosu od 22.468 dinara, odnosno roditelji plaćaju 20 odsto, što je 5.617 dinara iako je ukupan trošak grada za boravak deteta 28.085 dinara - kažu iz ovog gradskog sekretarijata.

Foto: Pexel.com

 

Oni dodaju da u privatnim vrtićima grad subvencioniše iznos do 80 odsto od ekonomske cene, od 28.085 dinara, dok razliku plaćaju roditelji. A kolika je razlika zavisi od cene koju je odredio izabrani privatni vrtić.

- Cena boravka u državnim vrtićima formira se na osnovu Pravilnika o ekonomskoj ceni vrtića, objavljenog u septembru 2021. godine - objašnjava Bosiljka Jovanović, predsednica samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja Srbije, i smatra i da najavljeno poskupljenje neće zaobići ni društvene ustanove.

- Zbog rasta cena je za očekivati da će i u društvenim vrtićima skočiti cene. Imamo o tome nezvanične informacije, ali ništa potvrđeno niti zvanično nismo dobili. Poskupeli su energenti, namirnice i ekonomska cena vrtića će morati da poraste. To se prema pričama koje smo čuli očekuje od jeseni - kaže Jovanovićeva.

Foto: Pexel.com

 

Isto misli i Snežana Maksimović iz Asocijacije privatnih predškolskih ustanova.

- Još se držimo, veći deo nas čeka da vidi koja će biti ekonomska cena jer mislimo da bi grad trebalo da "proveri" njenu visinu. Unazad pet godina sve poskupljuje, a ona nije menjana onoliko koliko postoje subvencije. Realno bi bilo da sada bude 31.000 dinara. Veći deo privatnih ustanova baš tu izmenu i čeka - ističe Maksimovićeva i dodaje da je iznos koji se naplaćuje državnim vrtićima orijentir kod formiranja cena za privatne.

Ostavite komentar