Vesti > Beograd

Cena karte za gradski prevoz OSTAJE ISTA, Beograd kreće u borbu protiv "ŠVERCOVANJA"

Na sednici Skupštine grada biće reči i o tome da se zabrani postavljanje reklama sa spoljašnje strane vozila u javnom prevozu

Autor: Telegraf.rs

16/08/2022 > 16:13

podeli vest:

Cena karte za gradski prevoz OSTAJE ISTA, Beograd kreće u borbu protiv "ŠVERCOVANJA"
Foto: ATA Images


Na sednici Skupštine grada Beograda, sazvanoj za četvrtak, pred odbornicima će se naći više tema. 

Jedna od njih je dogovor Grada i privatnih prevoznika o većoj ceni rada na osnovu koje privatnici obavljaju prevoz putnika u prestonici, ali to povećanje neće značiti i veću cenu karte u gradskom prevozu.

Kada je reč o javnom prevozu, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, kaže da zbog poremećaja cene goriva na svetskom tržištu, koji nije zaobišao ni Srbiju, Beograd za GSP, kao i privatni prevoznici u sistemu javnog prevoza, plaćaju znatno veću cenu goriva, nego pre šest ili sedam meseci. Iz tog razloga grad povećava cenu rada koju plaća privatnim prevoznicima, po kilometru, kako bi uspeli da održe stabilnost javnog prevoza u glavnom gradu.

Nikodijević kaže da taj postupak neće dovesti do porasta cene karte u javnom gradskom prevozu, ali bi bilo značajno da se poboljša naplata, odnosno da se prekine sa praksom "švercovanja" putnika u prevozu.

- Ukoliko budemo disciplinovani, odgovorni, ako se budemo pridržavali propisa, verujem da nećemo povećavati cene javnog prevoza - rekao je Nikodijević.

Takođe, pred odbornicima će se naći i predlog odluke o zabrani postavljanja reklama i drugih natpisa sa spoljašnje strane vozila. Nikodijević ističe da će se u budućnosti truditi da obezbede standard oglašavanja - da autobusi ne budu šareni, bez kriterijuma.

Jedna od tema na sednici biće i odluka o realizaciji Plana upravljanja otpadom za prošlu godinu u Beogradu. Predsednik Skupštine navodi da se Strategija upravljanja otpadom uveliko sprovodi, kako bi se smanjili nepovoljni efekti na životnu sredinu, a povećao procenat reciklaže otpada.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Odbornici će razmatrati i godišnji izveštaj o bezbednosti saobraćaja kao i predlog odluke o načinu i postupku dodele stambene podrške ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca sticanjem svojine na stanu izgrađenog sredstvima donacije Vlade Japana, kao i Predlog odluke o izmeni odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga.

 

Ostavite komentar