Vesti > Beograd

Najbolja DEČJA KARIKATURA u Galeriji narodne banke Srbije: IZLOŽBA "Mali Pjer" traje do 6. juna

Predstavljeno je 112 dečjih radova, inspirisanih različitim temama poput porodice, škole, sporta, kulture, zaštite životne sredine

Izvor: K1info/Tanjug

29/05/2023 > 16:39

podeli vest:

Najbolja DEČJA KARIKATURA u Galeriji narodne banke Srbije: IZLOŽBA "Mali Pjer" traje do 6. juna
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Izložba radova sa takmičenja za najbolju dečju karikaturu "Mali Pjer" svečano je danas otvorena u Galeriji Narodne banke Srbije, gde traje do 6. juna.

Prilikom otvaranja izložbe 29. republičkog takmičenja učenika osnovnih škola uručena su i priznanja "Mali Pjer", koja su pripala mladim autorima 29 izabranih radova.

Organizatori iz udruženja Prijatelji dece Srbije naveli su da je bilo pristiglo 590 radova, dok je otvarajući izložbu član žirija Aleksandar Zagorac istakao veliki odziv takmičenja, kao i da je sa Nikolom Dragašem i Tošom Borkovićem imao "jako težak posao" u izboru najboljih.

- Ali uživali smo. Odabrali smo najbolje, koliko smo procenili. Svaka čast, samo napred - poručio je Zagorac deci dobitnicima.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Aleksandar Zagorac, član žirija

Od brojnih dobitnika, prva nagrada među mlađim razredima pripala je Alenu Martinoviću, Kasiji Perkuči, Kruni Matić, Ani Bojković i Kosti Stamenkoviću, a od učenika starijih razreda Sofiji Vuković, Maši Bohinc, Isidori Nikodijević, Lari Živanović i Nikoli Dujakoviću.

U svom obraćanju prisutnima, izvršna direktorka Prijatelja dece Srbije Iva Eraković podsetila je da nisu ni sanjali da će doživeti takvu masovnost kada su pre deset godina predložili da Ministarstvo prosvete takmičenje uvrsti u svoj kalendar smotri.

Prema njenim rečima, "Mali Pjer" nije samo takmičenje u likovnom izrazu, već način da deca kažu šta ih muči, tišti, šta vide u svom okruženju, ne dopada im se i neprihvatljivo im je.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Iva Eraković, izvršna direktorka Prijatelja dece Srbije

- Pozivam vas da decu slušamo kada pišu, crtaju i kada ćute - istakla je Eraković.

Na izložbi je predstavljena kolekcija od 112 dečjih radova, koji su inspirisani različitim temama poput porodice, škole, sporta, kulture, zaštite životne sredine, ali i izazovima s kojima se deca suočavaju u društvu.

"Mali Pjer“ su podržaliu Ministarstvo prosvete, Ministarstvo kulture i Narodna banka Srbije.

Ostavite komentar