Vesti > Beograd

Direktorka dala OSTAVKU, uvedene NOVE MERE u OŠ "Drinka Pavlović": RAZREDNI đacima PRETRESA RANČEVE

Ova škola našla se u žiži kada je voditeljka Milica Kon otkrila da njeno dete u prvom razredu trpi vršnjačko nasilje

Izvor: K1info

15/05/2023 > 17:00

podeli vest:

Direktorka dala OSTAVKU, uvedene NOVE MERE u OŠ "Drinka Pavlović": RAZREDNI đacima PRETRESA RANČEVE
Foto: printscreen Google maps


Osnovna škola „Drinka Pavlović“ uz saglasnost roditelja uvela je dodatne bezbednosne mere, pa sada đacima razredni starešina može da pretrese ranac pre ulaska u učionicu. 

Predsednik Saveta roditelja ove škole Ivan Ristić u "Uranku" na televiziji K1 odgovorio je na pitanja zašto su uveli ove mere i da li je tačno da je bilo zataškavanja nasilja i problematičnih učenika u ovoj školi, nakon čega je direktorka Nataša Vasić, podnela je ostavku iz, kako je navela, duboko ličnih razloga.

Kako je rekao Ristić, Savet roditelja je u poslednjih osam godina predlagao je da se poprave uslovi rada u školi.

- Potpuno smo sredili dvorište i školu, godine smo u to uložili. ​Pre tri ili četiri godine stavili smo najbolje kamere, uređena je infrastruktura, izbacili smo automobile iz dvorišta, sredili kapiju... Savet roditelja se sastaje tri ili četiri puta godišnje. Dali smo sve od sebe da deca u školi budu što bezbednija. Onda nas je sve ovo sa gostovanjima Milice Kon i problemom koje njeno dete ima - zateklo. Nismo za to znali - rekao je Ivan Ristić danas u „Uranku“. 

Kako je dodao, dečak je prvi razred.

- Mi dobijamo na Savetu roditelja zvanična obaveštenja i roditelji koji su predstavnici odeljenja u kojima postoji problem o tome govore na Savetu. Shvatili smo 9. maja da ima problema pošto su neki roditelji pitali, zašto niko ne kaže da u školi imamo decu s dosijeom. Neke stvari su nam stvarno promakle - priznao je on.

Ristić je kazao da sada znaju da jedno dete ima dosije.

- Policija koja je sada ispred škole ima zadatak da pretrese to dete kada dolazi u školu, da pogleda šta ima u rancu. Mislim da je donosio nož u školu, bilo je nekih problema. Škola se maksimalno trudi, i on ne bi imao dosije da škola nije reagovala. U školi se to desilo. Mi kao Savet roditelja smo izgubili dosta vremena na sređivanju same škole, a sada smo se posvetili i ovim unutrašnjim problemima - rekao je on.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

Ivan Ristić
Koje mere su usvojene?

Predsednik Saveta roditelja OŠ „Drinka Pavlović“ istakao je na televiziji K1 da je ova škola sada baš bezbedno mesto.

- Kada mi je stariji sin upisao školu bilo je malo haotično. Ispred škole sam viđao nastavnike i tetkice da puše, a iza puše đaci. Roditelji su tada mogli da ulaze u školu i preuzeli na sebe vaspitnu ulogu. Deca u prvom ili drugom razredu se stalno koškaju i roditelji su ih razdvajali i pazili šta rade. Mere koje smo uveli možda deluju drastično, ali mi smo eksplicitno rekli da moraju da postoje dežurstva. Na svakom spratu dežurni nastavnik, i tetkice su poželjne, nastavnici moraju biti i na ulazima. Svi roditelji su se saglasili sa merama. Mnogi misle da su mere stroge, ali one su vrlo slične onima koje su preporučili đaci Prve beogradske gimnazije - objasnio je on.

Kako je objasnio, dežurstvo počinje u 7.40 sati.

- Ko god je slobodan od nastavnika trebalo bi da bude tu i da vodi računa o deci, pogotovu na odmoru. Dežurni policajac je sada tu po službenoj dužnosti, a mi imamo i privatno obezbeđenje. Međutim, oni su na ulazu, a problem su hodnici. Sve što doživljavaju deca koja se žale na vršnjačko nasilje se dešava tokom odmora. Pre pet ili šest godina, pošto je škola bila stava da su roditelji najveći problem, nama je zabranjeno da ulazimo u školu. Roditelji ne znaju šta se dešava unutra. Ono što moram da kažem je da je 99 odsto dece dobro, ali jedan odsto ima problem i to nije malo. Na 1.000 učenika to je deset učenika sa problemom. Četvoro dece trpi nasilje, a šestoro ga vrši, to je statistika za 1.000 učenika - rekao je on.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

Ivan Ristić i Jovana Joksimović

Ivan Ristić napomenuo je da Savet roditelja sada želi da ima uvid u svako odeljenje. 

- Razgovaramo sa roditeljima u odeljenjima gde deca trpe nasilje. Dete je najvažnije. Ako trpi nasilje rešenje je ili da ga prebace u drugo odeljenje ili da promene školu. To je po meni najbolje rešenje, jer druga teško funkcionišu. To se dešava u svim školama, deca koja trpe nasilje odlaze. To je strašno. Vi ne smete da dete izbacite iz škole, možete samo unutar škole da ga premestite u drugo odeljenje. Kada mi je sin bio drugi razred postojala je ekipa od četiri dečaka koja se stalno tukla i ispremeštali su ih u različita odeljenja. Mi smo se bunili što nam je „siledžija“ u odeljenju, ali kada je taj dečak promenio sredinu, svima je postao najbolji drug. Lekovita je za njega bila promena sredine - kazao je Ristić u „Uranku“. 

Sastanci sa Milicom Kon

Nakon medijskih istupa Milice Kon, ubrzala se komunikacija u okviru škole, kazao je Ristić danas na televiziji K1. 

- Razgovarali smo i o odeljenju I-2 u koje ide njeno dete, i o svakom drugom gde postoji problem. Ovo što se desilo je ubrzalo komunikaciju. Danas u 12 sati bio je sastanak Milice Kon sa školom i roditeljima tog dečaka koji je vršio nasilje nad njenim detetom. U 18 sati imamo sastanak Saveta roditelja i Milica Kon će da nam iznese problem i da vidimo šta su se danas dogovorili. Voleo bih da se taj problem reši - rekao je Ristić.

On je dodao su sve mere usvojili pre gostovanja Milice Kon, a nakon tragedije u „Ribnikaru“. 

- Neke od mera koje su usvojene su da se ulazi samo na glavni ulaz, kapija se zaključava, roditelji dolaze po decu iz boravka na glavni ulaz i ove mere važiće do kraja školske godine. Sada imamo uslove da te mere sprovedemo. Mere smo doneli po hitnom postupku, ali smo imali infrastrukturu da možemo da ih sprovedemo. Ne znam koliko drugih škola to može. Svima bih rekao da upišu decu u školu „Drinka Pavlović“, to je sada druga škola. Meni je trebalo deset godina da od „Drinke“ napravim tako dobru školu kao što je „Ivan Goran Kovačić“.

 

Ostavite komentar