Vesti > Beograd

Pronašli smo "SADIŠU": Gde je i ŠTA sada RADI moćna MAŠINA za presađivanje STABALA

Ova mašina, ima svoja ograničenja i omogućava presađivanje odraslih stabala starosti od 10 do 15 godina i visine do 20 metara

Autor: Mina Duduković

27/04/2023 > 16:35

podeli vest:

Pronašli smo "SADIŠU": Gde je i ŠTA sada RADI moćna MAŠINA za presađivanje STABALA
Foto: JKP Zelenilo Beograd


Već skoro dve godine Grad Beograd poseduje mašinu za presađivanje stabala, simpatičnog naziva "Sadiša", koja je kako kažu poznavaoci prilika skupo plaćena. 

Ovih dana mnogi se pitaju gde je ova moćna beogradska mašina i šta radi, s obzirom na to da je Beograđani u poslednje vreme nisu viđali na terenu, iako je gradska vlast to najavljivala.

Iz JKP "Zelenilo - Beograd" objasnili su za K1info.rs da je "Sadiša" ipak na visini zadatka.

- U toku su radovi na produžetku ulice Bulevar Zorana Đinđića, od Ulice Milentija Popovića do Ulice Vladimira Popovića. To izvodi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. JKP "Zelenilo-Beograd" vrši intervenciju na stablima koja se nalaze na navedenoj trasi radova, i upravo je mašina za presađivanje stabala ("Sadiša") angažovana od 26. aprila, i to od ranih jutarnjih časova na presađivanju 44 stabla na ovoj deonici - kažu u "Zelenilu".

Prema njihovim rečima ova mašina, ima svoja ograničenja i omogućava presađivanje odraslih stabala starosti od 10 do 15 godina i visine do 20 metara.

- Prečnik busena stabla koji ova mašina formira je 180 centimetara, a dubina kopanja iznosi 106 centimetara. Prilikom presađivanja drveća vodi se računa o vitalnosti stabla, opštem stanju, zdravlju drveća, kao i kvalitetu zemlje. Iz navedenih razloga nije uvek moguće presaditi sva stabla - dodaju u ovom preduzeću. 

Oni naglašavaju da je do sada Sadiša angažovan na više lokacija u gradu i pomoću njega je presađeno više od 300 stabala, koja su nastavila svoj životni vek.

- Tako je, na primer, uz pomoć mašine za presađivanje izvršen presađivanje 21 odraslog stabla na aerodromu "Nikola Tesla". Stabla koja su presađena nalazila su se na trasi radova izgradnje novog kontrolnog tornja na aerodromu. Model koju poseduje naše preduzeće je "ATLAS 310" opremljen sa hidrauličnim uređajem za presađivanje OPTIMAL 1.800.  Mašina je opremljena sa četiri polukružna noža koji su postavljeni na vođice i pokreću se hidrauličnim pogonom. Noževi se postavljaju oko stabla, u položaj koji obuhvata zemlju oko korena. Kada se sva četiri noža spuste i obuhvate busen, stablo se izdiže i prevozi na novu lokaciju - kažu u "Zelenilu Beograd".

Foto: JKP Zelenilo Beograd

 

Novom mehanizacijom, kažu oni, poboljšalo se, pre svega, očuvanje stabala na javnim zelenim površinama.

- Pre nego što je nabavljena ova savremena mehanizacija, pri izvođenju infrastrukturnih radova u gradu, uklanjanje stabala je bilo neizbežno kada se stabla nađu na trasi postavljanja novih instalacija, izgradnje saobraćajnica ili objekata.  Uklanjanje upravo takvih stabala je regulisano članom 14, Odluke o uređenju i održavanju parkova zelenih i rekreacionih površina, po kojoj se uklanjanje zdravih stabla sa javne zelene površine radi na osnovu odobrenja organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za komunalne poslove, po prethodno pribavljenom mišljenju stalne stručne komisije koju ova organizaciona jedinica obrazuje - objašnjavaju oni i dodaju: 

- Nakon nabavke mašine za presađivanje JKP "Zelenilo-Beograd" ima način da takva stabla premesti na drugu lokaciju, na kojoj će moći da nastave svoj razvoj i da doprinose poboljšanju klimatskih uslova i životne sredine u gradu.

 

Ostavite komentar