Vesti > Beograd

Kentkarta pokrenula MEĐUNARODNU ARBITRAŽU: Tek ćemo razmotriti da li POKREĆEMO TUŽBU

Šest meseci je rok da se dođe do dogovora između grada i Kentkarta

Izvor: K1info/Tanjug

11/04/2023 > 15:07

podeli vest:

Kentkarta pokrenula MEĐUNARODNU ARBITRAŽU: Tek ćemo razmotriti da li POKREĆEMO TUŽBU
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Direktor Kentkarta Veljko Vlahović izjavio je danas da je kompanija pokrenula međunarodni arbitražni postupak po zakonu o zaštiti stranih investicija.

On je rekao da će Kentkart u Srbiji tek razmotriti da li će pokrenuti postupak pred domaćim sudovima.

- Obavestili smo sve nadležne organe u Srbiji i kabinet gradonačelnika. Od 20. marta je počeo postupak mirnih pregovora odnosno šest meseci je rok da se dođe do dogovora između grada i Kentkarta. Dakle, još nema tužbe, već je pokrenut proces mirovnih pregovora, sa rokom od šest meseci - naveo je Vlahović.

Na pitanje koliku odštetu mogu da dobiju Vlahović kaže da je urađeno sve predviđeno zakonom i Sporazumom o zaštiti strane investicije.

- To je profit puta broj godina. Ne možemo sada da licitiramo jer je to posao međunarodnog arbitražnog postupka, odnosno suda. Ne radi se samo o profitu, ovde govorimo o nadoknadi štete koja postoji i u resursima uloženim u sistem. Sve će to utvrditi organi međunarodne arbitraže - rekao je on i ponovio da arbitražni spor pokreće Kentkart, a da će filijala u Beogradu razmotriti da takve sporove pokrene pred domaćim sudovima.

Kako je objašnjeno na konferenciji Kentkarta, ukoliko gradske vlasti usvoje predlog o jednostranom raskidu ugovora, koji će biti u četvrtak biti na sednici Skupštine grada, prekida se započeti proces medijacije.

Iz Kentkarta su najavili da će u tom slučaju razmotriti naredne korake.

Vlahović je danas, povodom najave gradskih vlasti da će u četvrtak jednostrano raskinuti ugovor sa tom turskom kompanijom, da se navodni razlozi za to menjaju iz dana u dan.

- Razlog prestanka javnog interesa je navodno nastao usled činjenice da nisu ostvareni očekivani nivoi prihoda od prodaje karata navedeni u okviru studije o ugovoru o javnom partnerstvu - rekao je Vlahović.

On kaže i da je sistem uveden u Beogradu jedan od najnagrađivanijih u ovoj oblasti i funkcioniše u 50 gradova u svetu.

- Svedočili smo u izlaganju nepoznavanju kako sistem funkcioniše i nepoznavanju ugovora. Glavni razlog je navedeno neispounjenje ugovornih obaveza. Tvrdimo da sve ispunjavamo - rekao je on.

 

 

 

Ostavite komentar