Vesti > Beograd

LITIJA za KiM u Beogradu: POVORKA prošetala od PATRIJARŠIJE do HRAMA SVETOG SAVE

Okupljeni su nosili transparente sa likovima svetaca, verska obeležja i zastave Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

05/03/2023 > 19:28

podeli vest:

LITIJA za KiM u Beogradu: POVORKA prošetala od PATRIJARŠIJE do HRAMA SVETOG SAVE
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bs


U Beogradu je nekoliko stotina građana prošetalo centralnim ulicama i potom prisustvovalo verskom događaju u Hramu Svetog Save.

Učesnici su se okupili ispred Patrijaršije, odakle je krenula ''Litija za spas Srbije i za sveto KiM'' do Hrama Svetog Save, gde je skup i završen.

Organizatori litije su Sabor pravoslavnih žena i Pokret Svetosavlje.

Aleksandra Knez Milojković iz Sabora pravoslavnih žena poručila je okupljenima da, iako su iskušenja velika, ne posustaju u borbi za KiM, kao i da žele da pokažu da nisu huligani jer se bore za svoju zemlju.

Okupljeni su nosili transparente sa likovima svetaca, verska obeležja i zastave Srbije, a u sredini kolone automobil je emitovao duhovne pravoslavne pesme, dok su pojedini učesnici tamjanom kadili ulice.

Povorka se kretala ulicama Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Prizrenskom, Kraljom Milana, delom Beogradske kod kružnog toka Slavija, Bulevarom oslobođenja, a na bezbednost učesnika pazile su snage bezbednosti.

Šetnja je završena u parku ispred Hrama Svetog Save, odakle je deo vernika otišao na večernje bogosluženje koje je služio patrijarh Porfirije, a mali broj građana se verbalno sukobio sa policijom ispred Hrama.

Podsetimo, SPC nije javno pozvala na događaj 5. marta, ali je prethodno najavila da će svakog petka u crkvama držati verske obrede posvećene Kosovu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Goran

Eto šta nam RUSI rade! Nije im to prvi put da finasira organizacije da destabilizuju Srbiju. Naš lek je, im uvesti odmah sve pakete sankcija i vize.Tu nema više šta čekati.

06.03.2023 07:15