Vesti > Beograd

PROTEST ispred Geneks kule: Vlada da ZAUSTAVI prodaju, kula mora da ostane DRŽAVNO VLASNIŠTVO

Protestu su prisustvovali i narodni poslanici Đorđe Miketić i Dobrica Veselinović

Izvor: K1info/Tanjug

21/01/2023 > 15:46

podeli vest:

PROTEST ispred Geneks kule: Vlada da ZAUSTAVI prodaju, kula mora da ostane DRŽAVNO VLASNIŠTVO
Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ/bg


Ispred simbola Beograda okupili su se građani koji protestuju. Oni su poručili da bi bilo neophodno zaustaviti prodaju Geneks kule iz stečaja za sedam miliona evra privatnom investitoru, a predlog je da Zapadnu kapiju Beograda kupi država ili Grad Beograd.

Božirad Stavrić, predsednik zajednice stanara druge kule Zapadne kapije, u obraćanju pred okupljenim građanima, rekao je cena od miliona evra za koliko se prodaje Geneks kula, odnosno 400 evra po kvadratnom metru rasprodaja i poklanjanje koje se ne sme dozvoliti.

Dodaoje da postoji nekoliko opcija kako da se spreči prodaja te da je skupština stanara koja je istovremeno i poverilac, jer joj Geneks u stečaju duguje 400.000 evra po presudi, predala privrednom sudu zahtev za obustavu prodaje.

- Druga opcija je da Vlada Srbije otkupi ovu zgradu po pravu preče kupovine, a da onda od cele zgrade napravimo kulturno-obrazovni diznilend koji će 24 sata dnevno biti posvećen kulturi, umetnosti, nauci i obrazovanju - rekao je on.

Istakao je da u Geneks kuli već postoji projektovan bioskop, da ima restoran sa vidikovcem, te da se na svakom spratu mogu napraviti galerije, biblioteke i drugi slični sadržaji.

- Mi imamo i znanje i mogućnosti kako da sve ovo obavimo. Prva ideja je da se ime promeni u stambeno poslovni centar Tesla čime bi dobili most između zemalja u kojima je Nikola Tesla živeo, radio, obrazovao se i da ih preko evropskih i američkih fondova uključimo u projekat - rekao je on.

Dodao je da bi trenutno za Geneks kulu Vlada Srbije dala sedam miliona evra ali sa uključivanjem međunarodnih institucija taj trošak bi nestao.

- Pozivamo Vladu Srbije, i predsednika Srbije, da se uključe u priču i da se prodaja obustavi. I da Vlada Srbije preuzme Geneks kulu. Nemamo ništa protiv ni da to učini Grad Beograd koji je već preuzeo zgradu Ineksa u ulici 27. marta - rekao je on.

Istakao je da neće dozvoliti da se zgrada proda po ovoj ceni pa da i oni i Republika Srbija ostanu oštećeni za veliki novac. 
Rekao je da su predali zahtev Privrednom sudu da se Geneks kula prodaje po etažama.

- Ako se prodaje po etažama cena za kvadratni metar je 1.500 evra, a kada se u celini prodaje onda je kvadrat 400 evra. Nekome se ta prodaja namešta. Znamo i kome - rekao je on.

Poručio je da tako prodaja neće moći da se obavi te da već sada postoji 2.000 prijavljenih za protest ispred Sava centra i blokadu mosta Gazela koja će biti za sedam dana.

- Danas ćemo uputiti i pismo Delegaciji EU u Srbiji. Naša ideja je da pošto oni daju 600 miliona evra za prugu Beograd - Niš, a istovremeno se ovde zgrada poklanja nekome za sedam miliona evra, od njih traži da ne isplate novac za tu prugu dok se ovaj problem ne reši na zakonit način - rekao je on.

Podsetio je da ima više ideja kako bi se prostor Geneks kule mogao koristiti kada ga država otkupi i poručio da bi se o njima raspravljalo na stručnoj javnoj raspravi.

Odgovarajući na interesovanje novinara Stavrić je izrazio duboko uverenje da do prodaje Geneks kule 6. februara na planirani način neće doći jer bi to bio "puzeći državni udar" u oblasti privrede i finansija.

Među građanima danas su bili i narodni poslanici Đorđe Miketić i Dobrica Veselinović, a Stavrić je rekao da su za inicijativu dobili podršku i neki poslanika iz redova vlasti. 

 


 

 

Ostavite komentar