Vesti > Beograd

Stigla je DOZVOLA, kreće rekonstrukcija ZGRADE BIVŠE BEOBANKE, kompletno se menja izgled ZELENOG VENCA

Rekonstrukcija te zgrade izmeniće Zeleni venac, u planu je već godinama i izmeštanje okretnice, rekao je Goran Vesić

Izvor: K1info/rts.rs

11/01/2023 > 15:36

podeli vest:

Stigla je DOZVOLA, kreće rekonstrukcija ZGRADE BIVŠE BEOBANKE, kompletno se menja izgled ZELENOG VENCA
Foto: twitter@sicveO11 screenshot


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je građevinsku dozvolu za rekonstrukciju zgrade bivše Beobanke na Zelenom vencu. Nije prvi put da se najavljuje rekonstrukcija tog zdanja bogate istorije. Koliko je izvesno da će sada građevinske mašine zaista stići na Zeleni venac?

Više od 20 godina izgleda isto. Prazna, zapuštena, ruglo u centru grada, a nekada je ovde boravilo na stotine ljudi. Zgradu je 1961. za svoje potrebe izgradio Energoprojekt, a 80-tih godina, kada se firma izmestila na Novi Beograd, prelazi u vlasništvo Beobanke, koja 2002. odlazi u stečaj.

Zgrada je od tada prazna. Dvehiljadite pominjala se ideja da se u nju useli Ministarstvo finansija, a onda je otkriveno da je u gradnji korišćen azbest, koji je morao da se ukloni. Posle toga ostala je samo konstrukcija koja je mamila avanturiste. Grafiti, fotografisanja, pa i nekoliko padova.

Nakon što je država oglasila prodaju, tek 2017. zgradu za 4,25 miliona evra kupuje nemačka firma Štatverk i najavljuje da će je pretvoriti u moderan eko-centar, tačnije, prvu zgradu sa zelenom fasadom u Srbiji.

Ali, to se nije desilo. 2021. novosadska firma "Asotrija propertis" kupila je udeo u privrednom društvu Štatverka i samim tim postala vlasnik dela objekta.

U aprilu iste godine najavljivali su da će radovi početi za nekoliko meseci, ali ni od toga ništa nije bilo.

Danas je stigla vest da je Ministarstvo za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu firmi "Astorija propertis" izdalo dozvola za rekonstrukciju dela objekta od 10.000 kvadratnih metara.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je poslednjih godina zgrada bila potpuno uništena, bila je kao jedan kostur jer je nekoliko puta prodavana, a sada konačno imamo investitora koji je spreman da napravi od nje modernu poslovnu zgradu.

 

 

- Rekonstrukcija te zgrade izmeniće Zeleni venac, u planu je već godinama izmeštanje okretnice jer sve treba da se izmeste iz centra grada gde autobusi samo treba da prolaze - napomenuo je Vesić.

Uz mnoge dozvole, bilo je potrebno dobiti i odobrenje od Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Renovirani poslovni prostor imaće istu namenu. Posle dve decnije, pošto je dozvola izdata, rekonstrukcija zgrade nekadašnje Beobanke je izvesna.

 

 

 

Ostavite komentar