Sport > Time Out

Legendarni Brazilac RONALDO: O našem MENTALNOM ZDRAVLJU niko nije brinuo, danas igrače drže kao MALO VODE NA DLANU

Nekada najbolji igrač sveta i slavni brazilski napadač iskreno o "demonima depresije" i teškom životu fudbalera njegove generacije

Izvor: K1info/Tanjug

15/10/2022 > 15:00

podeli vest:

Legendarni Brazilac RONALDO: O našem MENTALNOM ZDRAVLJU niko nije brinuo, danas igrače drže kao MALO VODE NA DLANU
Foto: wikipedia.org


Legendarni brazilski fudbaler Luis Nazario de Lima, poznatiji kao Ronaldo, otkrio je da ga je psihoterapija spasla i da u njegovo vreme nikog nije bilo briga za mentalno zdravlje fudbalera. On kaže da i danas ide na terapije i da tek sad razume šta je sve doživeo u svojoj bogatoj karijeri.

- Prošlo je dve i po godine i mnogo bolje razumem šta sam ranije doživeo. Dolazim iz generacije koja nije imala ni najmanju mogućnost da traži pomoć. Osvrnem se i vidim da smo bili izloženi veoma, veoma velikom psihičkom stresu, a bez ikakve pripreme i pomoći. Nikoga nije bilo brige za mentalno zdravlje igrača. Danas su mnogo spremniji, dobijaju neophodnu medicinsku negu, svaki klub ima psihologa i mogu da se suoče sa problemima. Igrači se više proučavaju, profili svakog od njih, kako reaguju, kako treba da reaguju... U moje vreme nije bilo ništa od ovoga. Zna se da fudbal može da bude izvor velikog stresa i da ima ogromnu težinu u životu igrača - rekao je Ronaldo za Marku.

Foto: wikipedia.org

 
Rivali i prijatelji

Karijeru slavnog brazilskog golgetera skratile su i obeležile teške povrede kolena, a Ronaldo je otkrio da mu je podrška u teškim trenucima bio Zinedin Zidan, koji mu je često bio rival na terenu.

- Uvek sam ga neverovatno cenio, još od našeg prvog susreta kad je on igrao za Juventus, a ja za Inter. Tada je počela naša veza puna uzajamnog poštovanja i divnog odnosa. Ali to se sve svodilo na teren, nismo se družili van njega. Zato me oduševilo to što je uradio kad sam doživeo drugu tešku povredu u karijeri. Zidan je došao u bolnicu da me poseti posle operacije kao prva osoba nakon moje porodice. Seo je pored mene i rekao mi: ''Samo hrabro. Ozdravi, fudbalu si potreban''. Neopisivo mi je značilo da ga imam uz sebe u tom teškom periodu - rekao je bivši napadač Intera, Milana, Barselone i Reala.

Brazilcu je u karijeri izmakla samo Liga šampiona.

- U karijeri sam osvojio sve osim Lige šampiona. Ali ne bih je menjao za titulu prvaka sveta koju sam osvojio sa Brazilom 1994. godine, iako nisam odigrao ni minut na tom prvenstvu. Kao i svakom Brazilcu, meni ništa nije bitnije od titule svetskog prvaka u fudbalu - ispričao je Ronaldo.

 

 

 

Ostavite komentar