Sport > Time Out

Srpski KOŠARKAŠKI DIV ponosan na poreklo i pretka koga su ZBOG HRABROSTI prozvali - KURIDŽA

Za prezime našeg reprezentativca Marka Jagodića Kuridže je "kriv" njegov predak, pop Petar Jagodić

Autor: Novosti

03/09/2022 > 12:06

podeli vest:

Srpski KOŠARKAŠKI DIV ponosan na poreklo i pretka koga su ZBOG HRABROSTI prozvali - KURIDŽA
Foto: Starsport


Košarkaška reprezentacija Srbije nalazi se u Pragu gde učestvuje na Evropskom prvenstvu, a među izabranicima Svetislava Pešića nalazi se i jedno "neobično ime".

Za prezime našeg reprezentativca Marka Jagodića Kuridže je "kriv" njegov predak, pop Petar Jagodić, poznati borac za socijalnu pravdu i vođa narodnog ustanka poznatijeg kao Kuridžina buna.

Marko je rođen 15. maja 1987. godine u Zadru, a iza njegovog prezimena krije se zanimljiva priča.

Sveštenik Petar Jagodić, po kojem cela ova porodica danas nosi to ponosno prezime, prozvan je Kuridža, zbog svoje izuzetne hrabrosti, odnosno "kuražnosti". Ali, postoji i druga verzije priče da je nadimak dobio po turskoj reči koja označava nevernog popa.

Petar je bio vođa ustanka srpskog naroda u Dalmaciji protiv centralne mletačke vlasti, zbog neumerenih poreza, davne 1704. godine, ali i zbog pritisaka Venecije da se pravoslavno stanovništvo prevede u katoličku veru.

Kuridžina buna je buknula u Bukovici i proširila se na Ravne Kotare. Posle šest meseci narodni ustanak je ugašen, a njegov vođa zajedno sa još nekoliko pobunjenika se sklonio u Liku, da bi se vratio u Bukovicu kada su im Mleci obećali amnestiju.

Foto: Starsport

 

Međutim, nedugo posle toga, zbog promene mletačkog providura, Kuridža je uhapšen 1708. godine i u zatvoru u Veneciji je proveo 40 godina. Preminuo je u Zadru 1749. ubrzo posle puštanja, star, iznemogao i skoro slep.

238 godina od Kuridžine smrti, u istom gradu, rođen je njegov potomak Marko, aktuelni košarkaš reprezentacije Srbije.
Pre nekoliko godina i sam Marko je komentarisao svoje poreklo, kojim se ponosi.

Foto: Starsport

 

- Svestan sam toga i drago mi je što je tako, što ima neko iza mene. Naša porodica je baš velika, svi se međusobno poštujemo. Lepo je i to što ja sada igram, pa će neko možda sutra reći da sam negde igrao i bio nešto. Sve što znam o pretku pročitao sam iz knjiga, video sam sve te tekstove i drago mi je što je sve to zabeleženo - rekao je krilni centar Srbije.

Marko Jagodić Kuridža je u prvom meču na ovogodinjem izdanju Evrobasketa zabeležio četiri poena, pet skokova i dve asistencije u pobedi Srbije nad Holandijom. Ipak, šampionat je tek počeo, a nema sumnje da će "orlovima" trebati mnogo kuražnosti u pohodu ka vrhu Starog kontinenta.

Foto: Starsport

 

Ostavite komentar