Sport > Time Out

FEDERER godinu dana u PENZIJI: Danas sam profesionalni VOZAČ i organizator

Na turnirima kao što su ATP Bazel i Hale rekorder je po broju titula, ima ih po 10

Izvor: K1info/rts.rs

25/09/2023 > 19:21

podeli vest:

FEDERER godinu dana u PENZIJI: Danas sam profesionalni VOZAČ i organizator
Foto: Tanjug/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP


Nekadašnji teniser Rodžer Federer pre godinu dana objavio je kraj plodonosne karijere koju je započeo 1998. godine. Švajcarac je tokom dvadesetčetvorogodišnjeg takmičenja osvojio 20 titula na grend slem turnirima i ukupno 103 trofeja na ATP turu.

Federer je objavio kraj karijere nakon nastupa na Lejver kupu u Londonu. U paru sa Rafaelom Nadalom odigrao je poslednji meč, a branio je boje "tima Evrope" protiv "tima sveta" za koji su u tom duelu nastupali Frensis Tijafo i Džek Sok.

Foto: Tanjug/AP

 

Godinu dana nakon ozvaničenja kraja karijere, Fedrer je govorio na Lejver kupu u Vankuveru i istakao da su mu dani dugi, ali i da nema dovoljno vremena za svakodnevne obaveze.

- Dani su dugi, ali u isto vreme osećam da nemam dovoljno vremena da organizujem svakodnevicu. U tome mi pomažu i deca. Danas sam profesionalni vozač, organizator... To je test na drugom nivou - rekao je Federer u šaljivom tonu.

Federer je istakao da se pored porodičnih obaveza dodatno posvetio humanitarnom radu u sklopu fondacije koju je osnovao 2003. godine.

Fondacija "Rodžer Federer" bavi se obrazovnim projektima u Južnoafričkoj Republici i Švajcarskoj. Programi se fokusiraju na unapređenje kvaliteta učenja i osnovnog obrazovanja.

- Uradio sam mnogo sa fondacijom. Nedavno sam boravio u Ujedinjenim nacijama gde smo govorili o unapređenju kvaliteta ranog učenja. To je nešto u čemu uživam. Konačno smo svi kao porodica otišli ​​na odmor u Južnu Afriku. To je bio moj san od kada sam osnovao fondaciju. Sada slavimo 20 godina, tako da znam da ću se time baviti u narednim godinama - naveo je proslavljeni teniser.

Foto: Tanjug/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

 

Federer je proveo 237 uzastopnih nedelja na prvom mestu ATP liste, upisao je 1.251 pobedu i drugi je u Open eri po broju trofeja, iza Džimija Konorsa sa 109 titula. 

Na turnirima kao što su ATP Bazel i Hale rekorder je po broju titula, ima ih po 10.

Švajcarac na Vimbldonu ima najveći broj trofeja - osam. Na grend slem turnirima upisao je 369 pobeda u karijeri.

Ostavite komentar