Sport > Time Out

IZDALA JE PUTINA: Legendarna Ruskinja razbesnela celu domovinu, JELENI OVO NIKAD NEĆE OPROSTITI

Čuvena ruska skakačica sa motkom je odlučila da napusti otadžbinu i postane državljanka Španije, čije je papire već dobila

Izvor: K1info

24/07/2023 > 12:44

podeli vest:

IZDALA JE PUTINA: Legendarna Ruskinja razbesnela celu domovinu, JELENI OVO NIKAD NEĆE OPROSTITI
Foto: instagram @isinbaevayelena


Ne postoji niko ko je ikada gledao atletiku ko nije čuo za legendarnu Jelenu Isinbajevu.

Čuvena ruska skakačica sa motkom je odlučila da napusti otadžbinu i da krene put Španije, čije je papire već dobila.

Isinbajeva je jedna od najboljih atletičarki svih vremena, dva puta je dobijala Laures nagradu za najbolju sportistkinju godine, tri puta je bila najbolja atletičarka sveta, dva puta je osvojila zlato na Olimpijskim igrama, tri puta je bila prvakinja sveta i uz to ima nekoliko svetskih rekorda.

U Ukrajini je dugo bila "persona non grata" zbog povezanosti sa Vladimirom Putinom, a sada su njene nedavne izjave dovele do toga da u Rusiji traže da joj oduzmu vojni čin i da se preimenuje stadion koji nosi njeno ime.

Ona je prestala da koristi društvene mreže jer su o nje očekivali da osudi invaziju na Ukrajinu.

Od prošle godine joj je zabranjen ulazak u Ukrajinu i oduzeta joj je sva imovina na tom tlu, po odluci Volodimira Zelenskog.

- Titule o kojima se danas govori su nominalne, jer nikada nisam bila u službi Oružanih snaga Ruske Federacije. Kao što nikada nisam bila zastupnica Državne Dume niti članica bilo koje stranke. Moj poziv je sport - poručila je Isinbajeva.

Ubrzo se zbog gneva koji je ova poruka izazvala u Rusiji oglasio i Oleg Maticin, ministar sporta.

- Neprihvatljivo je na takav način tretirati vojni čin, državljanstvo i događaje koji se odvijaju u vašoj domovini. Svaka osoba koja voli svoju zemlju ima nedvosmisleno negativan stav prema takvim izjavama - poručio je Maticin za rusku novinsku agenciju TASS.

 

 

O svemu je pisao i ruski portal Life.ru.

"Jelena Isinbajeva je i dalje u centru skandala zbog činjenice da se odrekla Rusije i njene vojske da bi živela na Kanarskim ostrvima i služila u MOK. Kako je Life saznao, ona je i dalje pokušavala da zaradi na treninzima ličnog razvoja. Poslednjih godina došlo je do pravog procvata na tržištu takozvanog biznisa u Rusiji. Ispostavilo se da su različiti treneri za lični razvoj zaradili milijarde rubalja na obećanjima da će svoju publiku dovesti do uspeha i bogatstva. Na ovom talasu, u oktobru 2021, Isinbajeva je takođe odlučila da zaradi dodatni novac prodajom treninga za lični razvoj. Na nekoliko novih stranica na društvenim mrežama, koje je pokrenula posebno za treniranje, pojavili su se baneri sa sloganima koji su već poznati učesnicima takvih kurseva "Motivacija. Transformacija. Povećano samopoštovanje". A par meseci kasnije – u decembru – održala je prvi javni trening sa obećavajućim naslovom - Nebo je tvoja granica", stajalo u tekstu.

Foto: instagram @isinbaevayelena

 

Govorili su i o njenoj ulozi u MOK.

"Jelena Isinbajeva se dugi niz godina borila za status člana Međunarodnog olimpijskog komiteta i, možda, zbog toga je sada žrtvovala svoju rusku karijeru i život u svojoj domovini. Sada mora da sazna da li će dobiti nešto zauzvrat. Oni pišu da zvaničnici MOK-a imaju dobru platu i mnoge privilegije, lete na događaje u poslovnoj klasi ili čak prvoj klasi ako su letovi daleki. Na službenim putovanjima su smešteni u hotelima sa pet zvezdica, obezbeđen im je lični automobil sa vozačem i pratiocem, a dnevnica sportskih funkcionera na putovanjima navodno dostiže 400 dolara. Poznato je da je MOK poslednjih godina uglavnom zarađivao prodajom prava na prenos Olimpijskih igara televizijskim kućama iz različitih zemalja. U 2016. udeo prihoda od njega iznosio je 73% ukupne zarade organizacije. Osim toga, živi od sponzora, prodaje ulaznica za takmičenja i izdaje razne sportske dozvole. Te godine, na primer, MOK je zaradio 5,7 milijardi dolara".

Konačno, oglasila se slavna sportistkinja: 

"Prijatelji, apelujem na sve koji plasiraju lažne članke i informacije. Ja sam žena sveta, uvek sam bila i to ću i ostati! Živim tamo gde radim, jedem ono što volim, komuniciram sa onima koje cenim i poštujem. Uvek sam verovala i verovaću u najbolje strane svakog čoveka, pa i onih ljudi koji su „danas spremni da na mene bace kamen“, samo zato što je neko, nešto, negde rekao, napisao ili podelio fotografiju pre 10 godina koja nema veze sa stvarnom stvarnošću. Zapamtite – zavist je destruktivno osećanje".

Ostavite komentar