Sport > Tenis

Niko NIJE KAO NOVAK, zaslužio sam njegovo poštovanje: Kirjos pred veliko FINALE Vimbldona

Mnogi oko mene su izgubili veru da ću biti u finalu grend slema, kaže australijski teniser

Autor: Sportal

08/07/2022 > 15:44

podeli vest:

Niko NIJE KAO NOVAK, zaslužio sam njegovo poštovanje: Kirjos pred veliko FINALE Vimbldona
Foto: Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali


Rafael Nadal se povukao sa Vimbldona zbog rupture mišića na stomaku, pa je Nik Kirjos tako postao prvi finalista na Vimbldonu. U nedelju posle podne igraće protiv boljeg iz meča Novak Đoković - Kameron Nori. 

- Kao takmičar hteo sam da igram taj meč protiv Nadala. Želeo sam da vidim treće poglavlje mečeva protiv Nadal na Vimbldonu. Nadam se da će se oporaviti - istakao je 40. teniser sveta.

On će ovog petka dok se Nole i Nori budu borili za finale odraditi duži trening kako bi ostao u formi. 

- Moram da održim nivo adrenalina, moram u finale bez iskustva polufinala. Odmoriću se, imao sam šokantan san, bio sam uzbuđen i nervozan.

Iz njegovog izlaganja, stekao se utisak da je Đokovića već video preko puta sebe u finalu u nedelju. Pominjao je samo Noleta, bez ikakvog osvrta na Kamerona Norija. 

- Stao sam uz Noleta tokom drame u Australiji, tada sam zaslužio njegovo poštovanje. Dopisivali smo se svakodnevno i nadam se da ćemo igrati u finalu. Imam toliko misli o finalu Vimbldona, mislim da igram, zamišljam kako pobeđujem ili gubim. Tu Novak ima iskustvo, zna koje će emocije imati, ja to ne znam, mnogo toga mi prolazi kroz glavu. Imam neverovatnu energiju, samo želim da zgrabim reket, jedva čekam da dođe finale, nadam se da ću u subotu moći da se bolje odmorim. Volim tenis, ali i volim da se takmičim, da igram protiv nekog, pobedio ili izgubio u finalu biću srećan. Nisam nikad mislio da ću sa 27 godina igrati u finalu.

On je ove sezone već osvojio grend slem titulu. Zajedno sa Tanasijem Kokinakisom pobedio je u dublu na Australijan openu. 

- Dubl u Australiji mi je pomogao da dođem do grend slem nivoa, pobediš meč i imaš jedan dan odmora i tako dve nedelje. Možeš da istražiš grad, imaš vremena za odmor, ranije u toku karijere nisam shvatao koliko su bitni dani odmora. 

 

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

 

Momak koji puni sportske stupce zbog bahatosti i bezobrazluka, a ne zbog uspeha na teniskom terenu, istakao je da je oduvek verovao u svoj uspeh. 

- Nikada nisam prestao da verujem u sebe, iako su mnogi oko mene izgubili veru da ću biti u finalu grend slema. To je u redu, možda zbog načina na koji treniram, ali kažem to je u redu.

Govorio je i o naslednicima velike trojke. 

- Imamo nekoliko mladih igrača koji dolaze, mislim da ni ja ni neko drugi ne može da popuni cipele Rafe ili Rodžera. Niko ne igra tako dobro, niko nije pobednik kao Đoković. Ako ikada uzmem grend slem trofej nemojte da me pritiskate da moram to da uradim još jednom. Biće tužan dan kad odu, uzimamo zdravo za gotovo koliko su dobri. Federer, Nadal, Đoković su prosto nerealni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nick Kyrgios (@k1ngkyrg1os)

 

Kirjos je istakao da nije spreman do kraja da se posveti tenisu. 

- I dalje putujem četiri, pet meseci godišnje, ne želim da žrtvujem porodično vreme, samo želim da uživam sa voljenima. Samo želim imam vreme da se setim dobrih nekoliko meseca, koliko god da si dobar ili loš svake nedelje si na novom turniru.

Za kraj, naravno, nije mogao da ne kritikuje nekoga. Ovoga puta na meti kritike našli su se teniseri i teniserke iz Australije. 

- Kada sam video Barti u finalu, nikad neću reći lošu stvar o Australijancima u finalu. Definitivno sam izgnan od strane australijskih tenisera, ne dobijam podršku drugih. Imaju bolesnu opsesiju da me spuštaju, ne znam da li me ne vole ili se plaše. Da je neko drugi u finalu poput De Minora, ja bih bio uzbuđen - poručio je Kirjos. 

Ostavite komentar