Sport > Tenis

NOVAK na US openu nastavlja JURIŠ na 24. GREND slem titulu: ĐOKOVIĆ pregazio Miraljesa i ZAKAZAO duel sa ĐEREOM

Srpski teniser je imao malo "sporiji" start u prvom setu, ali je potom rivalu prepustio samo dva gema u preostala dva seta

Izvor: K1info

30/08/2023 > 20:00 >> 22:07

podeli vest:

NOVAK na US openu nastavlja JURIŠ na 24. GREND slem titulu: ĐOKOVIĆ pregazio Miraljesa i ZAKAZAO duel sa ĐEREOM
Foto: Tanjug/AP


Naš najbolji teniser Novak Đoković je u drugom kolu US opena pobedio Španca Zapate Miraljesa sa 3:0 (6:4, 6:1, 6:1). Srbin i Španac se do sada nisu sastajali, a izvesno je da Miraljes posle ovog duela neće uskoro priželjkivati novi...

Bilo kako bilo, Đoković će u narednom kolu igrati protiv sunarodnika Lasla Đerea, koji je ranije danas pobedio Iga Gastona iz Francuske sa 3:0 (6:1, 6:2, 6:3).

Novak se malo mučio na startu meča, ali je u petom gemu prvog seta napravio brejk, što mu je bilo dovoljno da privede ovaj deo igre kraju posle 48 minuta.

Foto: Tanjug/AP

 

Španac je osvojio prvi gem u drugom setu, a onda je Đoković nanizao narednih šest i ekspresno rešio ovaj set u svoju korist.

Mogao je Zapata da produži ovaj meč. U trećem gemu trećeg seta propustio je čak četiri brejk lopti. Već u narednom gemu Novaku je to pošlo za rukom, pa je poveo sa 3:1. Bilo je jasno da je Đoković prelomio i ovaj set, i samo je bilo pitanje kojim rezultatom će se završiti.

Tok meča, Đoković - Miraljes 3:0 (6:4, 6:1, 6:1)
3. set, Đoković - Miraljes 6:1

6:1 - Đoković bez izgubljenog poena na svoj servis privodi meč kraju!

5:1 - Sjajan forhend za još jedan brejk.

4:1 - Prvo as, a onda i novi viner, pa Novak grabi ka konačnoj pobedi. Novak ima pet as servisa, tri više u odnosu na rivala. Ima i 31 viner, 17 više u odnosu na Zapatu.

3:1 - Tako to ide, Zapata je propustio čak četiri brejk lopte u prethodnom gemu, a sada mu je Novak oduzeo servis.

2:1 - Provukao se Novak u ovom gemu. Suočio se sa dve vezane brejk lopte, a onda još dve. Koliko mu je ovo značilo videlo se na kraju, kada je proslavio gem uz čuveno "idemo" i visoko podignutom pesnicom.

1:1 - Lak gem za Španca, koji ga završava as servisom. U asovima je sada 4-2 za Novaka.

1:0 - Novak je servirao i posle malo mučenja stigao do gema.

Foto: Tanjug/AP

 
2. set, Đoković - Miraljes 6:1

6:1 - Auh, kakav završetak seta, Novak je bez izgubljenog poena oduzeo servis Špancu.

5:1 - Novak je drugim vinerom u gemu iskoristio drugu gem priliku i stigao na korak od drugog seta.

4:1 - Novak grabi ka osvajanju drugog seta, napravio je dupli brejk prednosti.

3:1 - Novi as Đokovića za potvrdu brejka.

2:1 - Evro brejka! Đoković koristi prvu priliku.

1:1 - Sa dva nova vinera Đoković stiže do izjednačenja u drugom setu.

0:1 - Španac je siguran na startu drugog seta. Upisao je novi viner, a osvojio i drugi poen u četvrtom izlasku na mrežu.

Foto: Tanjug/AP

 
1. set, Đoković - Miraljes 6:4

6:4 - Tri vinera i gem bez nule za set koji je trajao 48 minuta.

5:4 - Španac je produžio prvi set.

5:3 - Ne baš idealni uslovi za igru, pomalo smetaju i Novaku, ali za sada nema problema. Dobio je relativno lako novi gem i stigao na korak od osvajanja prvog seta.

4:3 - Najduži gem do sada. Novak je propustio jednu brejk loptu, a Zapata je iskoristio četvrtu gem loptu.

4:2 - Sa dva asa i dva vinera Novak je potvrdio brejk.

Foto: Tanjug/AP

Novaku je smetala vrućina u Njujorku

 

3:2 - Đoković prvi dolazi do brejka. Novak je stigao do prvih brejk šansi u meču, ima je dve vezane lopte, a iskoristio drugu.

2:2 - Siguran servis gem za Novaka, koji polako podiže nivo igre, a pre svega procenat prvog servisa.

1:2 - Najduži gem do sada, Zapata je preživeo gem i iskoristio treću gem loptu.

1:1 - Novak se već u prvom servis gemu suočio sa brejk loptom, i to dvostrukom. Ali se izvukao i stigao do izjednačenja. Početak je meča i Novak još uvek traži svoj ritam.

0:1 - Španac je prvi servirao i stigao do gema bez izgubljenog poena.

Novak je u prvom kolu lako pobedio francuskog tenisera Aleksander Milera i, kako je od ranije bilo poznato - jedna pobeda mu je i bila dovoljna da od 11. septembra, kada izađe nova ATP lista, na njoj bude ponovo na prvom mestu.

Naime, Đoković prošle godine nije ni igrao u Njujorku i ne brani nijedan bod - može samo da uvećava svoj saldo, dok Španac Karlos Alkaraz brani titulu, odnosno 2.000 bodova. Dakle, čak i da Alkaraz osvoji titulu, ostao bi na istom broju bodova - 9.815, dok je Novak sa 9.795, koliko je imao pre US opena, upisao 45 novih ATP poena posle pobede na Milerom i "popeo" se na 9.840.

To znači da razlika između Srbina i Španca, bez obzira na Alkarazov učinak, sa svakom novom Novakovom pobedom može samo da se uvećava u korist našeg tenisera i bude još veća 11. septembra, kad nova ATP lista ugleda svetlost dana. Podrazumeva se da što ranija eliminacija Alkaraza sa US opena tu razliku dodatno produbljuje u korist Đokovića...

Bilo kako bilo, Đokoviću je i US open čestitao ponovno vraćanje na prvo mesto, postujući čestitku na društvenoj mreži X.

No, da se vratimo na večerašnjeg rivala - Zapatu Miraljesa. Španac je rekao da je svestan težine izazova koji ga očekuje.

- Mislim da moram da ostanem smiren. Nemam šta da izgubim kada igram protiv Novaka, naravno. Pokušaću da ostanem fokusiran na meč i da iskoristim svoje šanse ukoliko se ukažu. Ne osećam se nervozno. Ovo je za mene samo još jedan meč, još jedan susret u teniskoj karijeri i to je svakako najbitnije - rekao je Zapata Miraljes, pokazujući samopouzdanje pred predstojeći duel, istakavši ipak da smatra da je Novak "mašina" i po njegovom mišljenju neverovatan igrač, jedan od najboljih u istoriji.

Ostavite komentar