Sport > Tenis

ISTORIJA! LAJOVIĆ osvojio SRPSKA OPEN - u finalu pao RUBLJOV, prošlogodišnji ŠAMPION

Lajović je na putu do titule pobedio Gregoara Barera, Novaka Đokovića i Filipa Krajinovića

Izvor: K1info

23/04/2023 > 16:41

podeli vest:

ISTORIJA! LAJOVIĆ osvojio SRPSKA OPEN - u finalu pao RUBLJOV, prošlogodišnji ŠAMPION
Foto: Starsport


Srpski teniser Dušan Lajović osvojio je Srpska open! On je u finalu u Banjaluci pobedio ruskog tenisera Andreja Rubljova i to rezultatom 2:1 (6:3, 4:6, 6:4). Na taj način Lajović je skinuo krunu s glave prošlogodišnjeg šampiona, koju je Rubljov tada osvojio u Beogradu.

Ovo je, dakle, prvi turnir pod nazivom Srpska open u kategoriji 250 održan u Banjaluci, pri čemu je Lajović, 70. teniser sveta, savladao Rusa, koji je šesti na ATP listi. Ovo je Lajoviću druga titula u karijeri, a i prilikom osvajanja prve - 2019. u Umagu, ostvario je pobedu nad Rubljovom tokom turnira. U njihovim međusobnim duelima Srbin sada vodi sa 2:0.

Sjajni Lajović je posle samo 38 minuta igre osvajio prvi set rezultatom 6:3. U prvom gemu srpski teniser je spasao čak tri brejk lopte, a zatim je Rubljov naredni dobio bez izgubljenog poena. 

Međutim, Lajović je već na sledeći servis protivnika uzeo brejk i poveo rezultatom 3:1. Ovaj set Srbin je potom rutinski priveo kraju i slavio sa 6:3.

Na samom početku drugog seta Rus je dobro krenuo, stigao je do 40:0, pa prepustio dva poena Lajoviću i na kraju slavio. Već u sledećem gemu uzeo je brejk, a zatim i poveo sa 3:0.

U sledećem je Lajović uzeo gem na svoj servis, a zatim i ponovo brejk, pa izjednačio na 3:3. Naredna dva gema teniseri su uzeli svaki na svoj servis, a zatim je Dušan servirao za opstanak u ovom setu. Rubljov je došao do 30:40 i set lopte, a Lajović je tada pogrešio i izbacio loptu u aut, pa je drugi set pripao ruskom teniseru.

Foto: Starsport

 

Rus i Srbin su u prva dva gema trećeg seta iskoristili prednost svojih servisa, ali je Lajović u trećem gemu napravio prvi brejk i poveo sa 2:1. U nastavku je naš teniser potvrdio taj-brejk, zatim ponovo oduzeo servis rivalu i došao nadomak istorijskog trijumfa - 4:1. Pošto su obojica ponovo osvojili gemove na svoje servise.

Lajović je pri rezultatu 5:2 servirao za titulu, ali Rubljov se nije predavao tako lako. Napravio je brejk, zatim osvojio gem na svoj servis i smanjio na 5:4. Opet je Lajović imao priliku da osvoji naslov šampiona na svoj servis i ovaj put ju je iskoristio!

Lajović i Rubljov do sada su igrali samo jednom i pobedio je srpski teniser, u Umagu 2019. godine, kada je na kraju osvojio i jedinu ATP titulu u karijeri.

Lajović je na putu do finala pobedio Gregoara Barera,  Novaka Đokovića, kao i Filipa Krajinovića. Sa druge strane, Rubljov je na startu bio slobodan, potom je slavio protiv Huana Pabla Variljasa, da bi u četvrtfinalu savladao Damira Džumhura.

 

Ostavite komentar