Sport > Ostali sportovi

Završetak šampionata sveta u MOTOCIKLIZMU: Frančesko Peko Banjaja POSLE 15 GODINA doneo TITULU DUKATIJU

Pobednik trke u Valensiji je Aleks Rins na Suzukiju, čija se ekipa ovom pobedom oprostila od šampionata sveta

Izvor: K1info

06/11/2022 > 16:39

podeli vest:

Završetak šampionata sveta u MOTOCIKLIZMU: Frančesko Peko Banjaja POSLE 15 GODINA doneo TITULU DUKATIJU
Foto: Tanjug/AP Photo/Alberto Saiz


Frančesko Banjaja je šampion "kraljevske" klase za sezonu 2022. pošto je zauzeo deveto mesto na trci kojom je dominirao Aleks Rins iz Suzukija.

Banjaja je prvi šampion Dukatija od Kejsija Stonera iz 2007. godine i prvi italijanski šampion od trijumfa svog mentora Valentina Rosija iz 2009. godine, ali i posle pet decenija prvi italijanski šampion na motociklu italijanskog proizvođača.

Italijan je trku započeo sa značajnom prednošću od 23 poena ispred jedinog konkurenta Fabija Kvartarara koji je morao da ide na pobedu ukoliko je želeo drugu titulu šampiona.

Start trke nije dobro počeo po Francuza koji je sa četvrtog mesta pao na petu poziciju, a odmah iza njega našao se Banjaja koji je startovao kao osmi. Potom se desio kontakt između njih dvojice koji je doveo do otpadanja krilca sa Dukatija.

Presudan trenutak trke bilo je Banjajino preticanje Kvartara, posle čega je Italijan uspostavio ritam koji je omogućio vodećoj četvorci da naprave nenadoknadivu prednost na stazi kao što je Valensija.

Banjaja je posle trke izjavio da je njegov cilj bio "da se nađe među prvih pet, ali je motor od trećeg kruga bio veoma nestabilan" i na kraju je završio kao deveti.

Iza pobednika Aleksa Rinsa plasirali su se Bred Binder i Horhe Martin, a Mark Markes i Džek Miler nisu završili trku. Četvrti je bio Fabio Kvartararo, a peti Migel Oliveira, dok je Đoan Mir završio kao šesti.

Zvanični testovi za sezonu 2023. počinju već u utorak na stazi u Valensiji, kada će devet takmičara (među kojima je i šampion iz Moto 2 kategorije Augusto Fernandez) imati svoj debi u novim ekipama.

 

 

 

Ostavite komentar