Sport > Ostali sportovi

SKANDAL u F1! Bivši vozač TUŽI FIA i traži TITULU iz 2008?!

Nekadašnji brazilski vozač Felipe Masa saopštio je danas da je podneo tužbu u Londonu protiv FIA i bivšeg vlasnika Bernija Eklstona

Izvor: K1info

Autor: Đorđe Gvero

11/03/2024 > 19:32

podeli vest:

SKANDAL u F1! Bivši vozač TUŽI FIA i traži TITULU iz 2008?!
Foto: Tanjug/AP Photo/Andre Penner


Masa je tražio i novčanu odštetu od oko 82 miliona dolara. Brazilac je u karijeri u šampionatu F1 vozio za Zauber, Ferari i Vilijams. On je od 2006. do 2013. godine vozio za Ferari.

Masa je u sezoni 2008. osvojio drugo mesto u generalnom plasmanu iza tadašnjeg vozača Meklarena Mercedesa Luisa Hamiltona.

Hamilton je u sezoni 2008. osvojio prvo mesto u šampionatu F1 sa 98 bodova, dok je Masa bio drugi sa 97 poena. Brazilac tvrdi da je izgubio titulu zbog incidenta tokom trke za Veliku nagradu Singapura.

AP podseća da je u incidentu, koji je poznat kao "Krešgejt" tadašnji vozač Renoa Nelson Pike namerno izazvao udes u 14. krugu trke za VN Singapura kako bi na stazu izašlo vozilo bezbednosti, a pobedu je odneo njegov timski kolega Fernando Alonso.

VN Singapura je održana kao 15. trka u sezoni, a Masa je imao pol poziciju. On je trku završio kao 13. i nije uspeo da osvoji nijedan bod zbog greške mehaničara u boksu, dok je Hamilton bio treći. Te sezone u šampionatu F1 je održano 18 trka.

Ekipa Renoa je priznala naredbu 2009. godine, ali rukovodstvo F1 nije poništilo rezultate trke za VN Singapura.

"Uvek sam govorio da ću se boriti do kraja. Pošto su FIA i FOM odlučili da ne urade ništa, tražićemo na sudu ispravljanje ove istorijske nepravde. Naši advokati su u potpunosti ovlašćeni da urade sve što je potrebno kako bi pravda u sportu bila zadovoljena", rekao je Masa.

On tvrdi da bi 2008. osvojio šampionsku titulu da je taj slučaj istražen tokom sezone i da je FIA prekršila sopstvena pravila.

FIA, FOM i Eklson nisu želeli za AP da komentarišu tužbu brazilskog vozača.

Ostavite komentar