Sport > Ostali sportovi

FIVB: Odbojkaški mečevi tokom OI biće odigrani u dvorani "Južni Pariz jedan"

Izvor: K1info/Tanjug

11/01/2024 > 14:06

podeli vest:

FIVB: Odbojkaški mečevi tokom OI biće odigrani u dvorani "Južni Pariz jedan"
Foto: Tanjug/AP


Svetska odbojkaška federacija (FIVB) saopštila je danas da će odbojkaški turnir tokom Olimpijskih igara u Parizu biti odigran od 27. jula do 11. avgusta u dvorani "Južni Pariz jedan" u pariskom 15. arondismanu.

U saopštenju se podseća da je do sada poznato po sedam reprezentacija u muškoj i ženskoj konkurenciji, koje će igrati ove godine na OI u Parizu. U konkurenciji odbojkašica igraće Francuska, Srbija, Dominikanska Republika, Turska, Brazil, SAD i Poljska, dok su učešće u konkurenciji odbojkaša izborili Francuska, Nemačka, Brazil, SAD, Japan, Poljska i Kanada.

Po preostalih pet reprezentacija biće poznato 17. juna po završetku preliminarne faze Lige nacija za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše. Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obe konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije reprezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za OI.

FIVB podseća da je prošle godine objavljeno da je promenjen sistem takmičenja na OI, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u tri grupe sa po četiri selekcije. Plasman u četvrtfinale izboriće po dve prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije. U saopštenju se navodi i da je poznat sistem određivanja sastava grupa na OI. Reprezentacije će u tri grupe biti svrstane na osnovu rang liste FIVB, koja će biti objavljena 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše. Žreb će biti obavljen krajem juna. FIVB je naveo da je nakon dogovora sa Međunarodnim olimpijskim komitetom omogućeno prvi put u istoriji, da se na spisak za OI uvrsti 13. odbojkaša, odnosno odbojkašica, koji mogu zameniti igrača ili igračicu iz medicinskih razloga.

OI u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta.

 

Ostavite komentar