Sport > Ostali sportovi

Maks Ferstapen trijumfovao kod kuće - Red Bul DOBIO TAKTIČKU IGRU protiv Mercedesa

Holanđaninu je ovo bila četvrta pobeda zaredom, nakon koje ima 109 bodova prednosti ispred Šarla Leklera i Serhia Pereza

Autor: K1 info

04/09/2022 > 18:17

podeli vest:

Maks Ferstapen trijumfovao kod kuće - Red Bul DOBIO TAKTIČKU IGRU protiv Mercedesa
Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong


Maks Ferstapen izvojevao je veličanstvenu pobedu na Velikoj nagradi Holandije voženoj u Zandvortu, posle strateške bitke između Red Bula i Mercedesa u trci kakva nije viđena od prošle godine kada su Ferstapen i Hamilton u pitanju.

Početak trke doneo je prednost Ferstapenu koji je startovao sa pol pozicije, a jedina drama se dogodila između Karlosa Sainca u Ferariju i Mercedesovog vozača Luisa Hamiltona, ali je bila bez posledica.

 

 

Prvi deo trke diktirao je izbor guma. Dok su Red Bul i Ferari startovali na mekim gumama, oba vozača Mercedesa su se opredelila za pneumatike srednje tvrdoće, što im je omogućilo da duže ostanu na stazi od svojih rivala.

Kada je Ferari Karlosa Sainca skrenuo u boks na zamenu guma, njegova ekipa ga je dočekala potpuno nespremna. Ne samo da je pit stop bio spor (12,7 sekundi), nego su mehaničari ostavili pištolj za točkove, zbog čega je Red Bul Serhia Pereza prešao preko zaboravljenog komada opreme. Srećom, bolid Meksiknca nije pretrpeo nikakvo oštećenje.

 

 

U 45. krugu Alfa Tauri Jukija Cunode zaustavljen je pored staze posle izlaska iz boksa. Japanski vozač se preko radija žalio da guma nije dobro postavljena, ali mu je tim dao zeleno svetlo da nastavi jer je po njima sve bilo kako treba. Međutim, Cunoda se vratio u boks i nakon što ga je ponovo napustio, rukovodstvo tima mu je naredilo da zaustavi bolid, što je dovelo do pokretanja virtuelnog sigurnosnog vozila. Ferstapen je ovo iskoristio da ode u boks i zameni gume, što su učinili i Mercedesovi vozači, ali je Holanđanin zadržao prednost.

 

 

Nakon ponovnog starta trke činilo se da uzbuđenja više neće biti, ali je poslednji preokret došao kada se Alfa Romeo Valterija Botasa zaustavio na samom završetku startno-ciljnog pravca, što je ovog puta dovelo do izlaska vozila bezbednosti na stazu.

 

 

Maks Ferstapen se u tom trenutku odlučio da uđe u boks i stavi meke gume, što je krug potom učinio i Rasel, dok je Hamilton ostao na stazi.

Po odlasku sigurnosnog vozila sa staze Maks je već u prvoj krivini pretekao Hamiltona i ovim je trka bila gotova što se tiče pobednika. Hamiltona je potom obišao i klupski kolega, kao i Šarl Lekler, dok je Karlos Sainc dobio 5 sekundi kazne zbog čega je na kraju zauzeo osmo mesto.

 

 

U takmičenju vozača Ferstapen ima 310 poena, Lekler i Perez 201, nakon čega sledi Džordž Rasel iz Mercedesa sa 188, Karlos Sainc sa 175 i Luis Hamilton sa 158 poena. U takmičenju konstruktora Red Bul ima 511 poena, Ferari 376, a Mercedes je treći sa 346.

Sledeća trka vozi se 24. septembra kada je na redu Velika nagrada Italije koja se vozi na legendarnoj Monci.

Ostavite komentar