Sport > Ostali sportovi

Ferstapen je KRALJ BELGIJE - sa 15. mesta FURIOZNO DO POBEDE

Maks Ferstapen ponovo je dokazao da mu startna pozicija nije od presudne važnosti za trijumf

Autor: K1 info

28/08/2022 > 17:49

podeli vest:

Ferstapen je KRALJ BELGIJE - sa 15. mesta FURIOZNO DO POBEDE
Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool


Baš kao i na prethodnoj trci u Mađarskoj kada je startovao sa 10. mesta i trijumfovao, Ferstapen je ponovio podvig krenuvši sa 14. pozicije jer je Juki Cunoda morao trku da započne iz boksa, zbog čega se Holanđanin u odnosu na jučerašnji plasman pomerio za jedno mesto.

 

 

Početak trke obeležio je kontakt između Luisa Hamiltona i Fernanda Alonsa, a deblji kraj je izvukao britanski vozač koji je morao da parkira svoj bolid kraj staze. Potom se u 2. krugu Valteri Botas zaglavio u šljunku izbegavajući okretanje Nikolasa Latifija, nakon čega je na stazu izašlo vozilo bezbednosti kako bi redari uklonili bolide Mercedesa i Alfa Romea.

Holanđanin je  već u 12. krugu prvi put izbio na čelo trke kada je pretekao svog klupskog kolegu Serhia Pereza, ali ga je nakon toga čekao odlazak u boks i promena guma. Ferstapen je izašao na stazu kao drugi, iza Karlosa Sainca, ali je u 18. krugu preuzeo vodeću poziciju i time rešio pitanje pobednika. Drugi je bio Serhio Perez, donevši Red Bulu dvostruki trijumf, a Karlos Sainc je zauzeo treće mesto.

 

 

Gubitnik dana je Šarl Lekler koji je pri kraju trke sa petog mesta otišao na zamenu guma kako bi postavio najbolje vreme i osvojio dodatni bod, ali je iz boksa izašao iza Fernanda Alonsa i na kraju trke bio šesti jer je dobio kaznu od 5 sekundi zbog prekoračenja brzine u boksu, a osvajač najbržeg kruga bio je Maks Ferstapen.

 

 

Ovom pobedom Ferstapen je pobegao 93 boda od svog najbližeg pratioca, klupskog kolege Serhia Pereza. Meksički vozač danas je preuzeo drugo mesto u ukupnom poretku od Šarla Leklera koji sada za prvoplasiranim zaostaje 98 bodova.

Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool

Serhio Perez i Maks Ferstapen

Sledeća trka je Velika nagrada Holandije koje se vozi već u nedelju 4. septembra na autodromu Zandvort.

Plasman na Velikoj nagradi Belgije:

Foto: Printscreen/crash.net

 

Ostavite komentar