Sport > Ostali sportovi

Formula 1: MAKS Ferstapen TRIJUMFOVAO u Silverstonu, Red Bul IZJEDNAČIO Meklarenov REKORD od 11 pobeda ZAREDOM

Kao drugi kroz cilj prošao je vozač ekipe Meklaren Lando Noris, dok je treći bio Mercedesov takmičar Luis Hamilton

Izvor: K1info

09/07/2023 > 18:15

podeli vest:

Formula 1: MAKS Ferstapen TRIJUMFOVAO u Silverstonu, Red Bul IZJEDNAČIO Meklarenov REKORD od 11 pobeda ZAREDOM
Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno


Maks Ferstapen pobednik je VN Britanije koja je vožena na stazi Silverston. Holanđanin je odvezao 52 kruga staze duge 5891 metar u vremenu 1 sat 25 minuta i 16,938 sekundi. Ovo je osma pobeda Ferstapena u ovogodišnjem šampionatu i 43. u karijeri. Ekipa Red Bula je ovim trijumfom izjednačila rekord Meklarena od 11 pobeda zaredom.

Kao drugi kroz cilj sa zaostatkom od 3,798 sekundi prošao je vozač ekipe Meklaren Lando Noris, dok je treći bio Mercedesov takmičar Luis Hamilton, koji je kasnio za pobednikom 6,783 sekundi.

Oskar Pjastri iz Meklarena bio je četvrti, dok je drugi Mercedesov takmičar Džordž Rasel trku završio na petom mestu. Serhio Perez je ponovio rezultat iz Kanade kada je bio šesti, sedmo mesto je pripalo Fernandu Alonsu iz Aston Martina, a Aleks Albon iz ekipe Vilijamsa uspeo je da zadrži plasman iz kvalifikacija u kojima je bio osmi. Poslednje bodove osvojili su vozači Ferarija Šarl Lekler i Karlos Sainc koji su bili 9. i 10.

Start trke doneo je dosta uzbuđena i veliku radost domaćim navijačima kada je Lando Noris uspeo da se nađe ispred Maksa Ferstapena, koga je pokušao da obiđe i drugi Meklarenov takmičar Oskar Pjastri. Ipak, dvostruki svetski šampion najpre je odbio napad Australijanca, da bi u petom krugu pretekao Norisa, nakon čega nije ispuštao vođstvo.

U 10. krugu odustao je Esteban Okon iz Alpine, dok je malo neizvesnosti u trku uneo Kevin Magnusen u 33. krugu kada je zaustavio svoj bolid na stazi zbog kvara. Direkcija trke najpre je objavila virtuelno vozilo bezbednosti, da bi se potom odlučili za vozilo bezbednosti kako bi bolid Haasa mogao bezbedno da se ukloni sa staze.

Ovo je iskorišćeno za zamenu guma, i dok je vodeći Maks Ferstapen stavio na bolid meke pneumatike, baš kao i Luis Hamilton, u ekipi Meklarena su se odlučili za one sa tvrdom komponentom.

Posle restarta trke u 38. krugu Hamilton je pokušao da pretekne Norisa, ali je Meklarenov vozač uspeo da odbije napade. U 46. krugu Pjer Gasli je imao kontakt sa Lensom Strolom, posle čega je otišao u boks i završio trku, a Kanađanin je dobio 5 sekundi kazne.

Najbrži krug odvezao je Maks Ferstapen.

Posle trke za VN Britanije Maks Ferstapen ima 255 poena, drugi je njegov klupski kolega Serhio Perez sa 156, dok trećeplasirani Fernando Alonso ima 137. Sledi Mercedesov takmičar Luis Hamilton sa 121, dok je Karlos Sainc peti sa 83 boda, samo poenom više od Džordž Rasela.

U takmičenju konstruktora daleko ispred svih je Red Bul Rejsing sa 411 poena, druga je ekipa Mercedesa sa 203, dok je trećeplasirani Aston Martin sakupio 181 bod. Ekipa Ferarija sa 157 poena zauzima četvrto mesto, a daleko iza nje Meklaren ima 59 bodova.

Sledeća trka za VN Mađarske vozi se u nedelju 23. jula na stazi Hungaroring.

Ostavite komentar