Sport > Ostali sportovi

Moto GP VN Holandije: ČETVRTI TRIJUMF Peka BANJAJE, Mark MARKES PONOVO nije strartovao

Takmičar KTM-a Bred Binder ponovio je grešku iz jučerašnjeg sprinta i zbog kazne izgubio treću poziciju

Izvor: K1info

25/06/2023 > 15:36

podeli vest:

Moto GP VN Holandije: ČETVRTI TRIJUMF Peka BANJAJE, Mark MARKES PONOVO nije strartovao
Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong


Vozač Dukatija Frančesko Banjaja pobednik je VN Holandije koja je vožena u Asenu. Aktuelni svetski šampion je 26 krugova odvezao u vremenu 40:37,640, i sa 25 osvojenih bodova povećao prednost u šampionatu pred pratiocima.

Drugi je bio jučerašnji pobednik u sprintu Marko Beceki iz Mooney VR46 tima, dok je treće mesto pripalo Alešu Espargaru iz Aprilije posle kazne koju je dobio Bred Binder iz KTM-a.

Južnoafrikanac Bred Binder bio je najbolji na startu trke, povevši ispred Banjaje i Becekija. Fabio Kvartararo koji je imao četvrtu stratnu poziciju loše je startovao i ubrzo se našao na dvanaestoj poziciji.

U trećem krugu Banjaja obilazi Bindera, dok su Kvartararo i Zarko imali kontakt u krivini 7 nakon čega su završili kraj staze.

Sve do 17. kruga redosled vodećih bio je nepromenjen - Banjaja, Binder, Beceki, ali tada je italijanski takmičar uspeo da pretekne odličnog Južnoafrikanca koji je vozio sa mekanom zadnjom gumom.

Binder je prošao kroz cilj kao treći, ali je baš kao i u jučerašnjom sprintu dobio kaznu jer je na istom mestu izašao van granica staze, zbog čega mu je izmakao podijum.

Horhe Martin je osvojio peto mesto, Aleks Markes bio je šesti, dok je sedmo mesto pripalo Luki Mariniju. Poene su još osvojili Takaki Nakagami, Franko Morbideli, Augusto Fernandez, Lorenco Savadori, Raul Fernandez i Jonas Folger. Trku nije završilo osam vozača.

Kao i na prošlonedeljnoj trci za VN Nemačke, Mark Markes je odustao od učešća u glavnoj trci. Jučerašnji sprint završio je kao sedamnaesti.

Frančesko Banjaja posle VN Holandije ima 194 boda, dok je Horhe Martin sakupio 159. Treći je Marko Beceki sa 158, dok Bred Binder ima 114, pet više od petoplasiranog Žoana Zarka koji je posle pada ostao na 109 poena.

U Moto2 kategoriji do svog prvog trijumfa došao je britanski takmičar Džejk Dikson iz ekipe GASGAS Aspar. On je u pretposlednjem krugu pretekao Ai Oguru koji je bio sporiji od Diksona za 1,334 sekunde. Pedro Akosta trku je završio na trećem mestu sa zaostatkom od 4,448 sekundi.

Četvrto mesto pripalo je Ferminu Aldegeru, Aron Kane bio je peti, dok je osvajač pol pozicije i jedno vreme vodeći Alonso Lopez trku završio kao šesti. Toni Arbolino nije mogao bolje od sedmog mesta, što mu je donelo 9 bodova koji ga i dalje drže na prvom mestu šampionata.

Dikson, Ogura i Akosta vodili su veliku borbu za vodeću poziciju, ali je španski motociklista posle izlaska van staze dobio kaznu dugog kruga koja ga je udaljila od vodećeg dvojca. Akosta je prilikom odrađivanja kazne nagazio zelenu površinu van obeleženog dela, ali direkcija trke nije se oglasila, iako je praksa da vozačima zbog ovoga dodele još jednu kaznu.

U šampionatu vodi Toni Arbolino sa 148 bodova, dok Pedro Akosta zaostaje 8 poena za prvoplasiranim i sada ima 140. Treći je Džejk Dikson sa 104, dok je četvrtoplasirani Alonso Lopez sakupio 92 poena.

U Moto3 kategoriji trijumfovao je Đaume Masija. Vozaču ekipe Leopard ovo je prva pobeda u ovogodišnjem šampionatu i sedma u Moto3 karijeri.

Masija je startovao sa osme pozicije i trijumfovao bukvalno u poslednjoj krivini, ostavivši za sobom Ajumu Sasakija koji je kroz cilj prošao sa zaostatkom od samo 0,081 sekundi. Treće mesto pripalo je prošlonedeljnom pobedniku iz Nemačke Denizu Ondžuu, koji je od Masije bio sporiji za 0,276 sekundi. Koliko je borba bila neizvesna govori podatak da je sedam prvoplasiranih vozača bilo unutar jedne sekunde.

Vodeći u svetskom šampionatu Daniel Olgado našao se van staze u prvom krugu, ali je uspeo da se vrati u trku da bi na kraju zauzeo poslednje 25. mesto.

U generalnom plasmanu i dalje vodi Olgado sa 125 poena, Đaume Masija posle današnje pobede ima 109, dok je Ajumu Sasaki sakupio 99 bodova. Četvrtoplasirani je Ivan Ortola sa 94 poena, a isti broj bodova ima i petoplasirani Deniz Ondžu ali i pobedu manje.

Posle VN Holandije sledi pauza tokom jula meseca, a naredna, deveta trka, vozi se 6. avgusta na stazi Silvertston za VN Velike Britanije.

Ostavite komentar