Sport > Ostali sportovi

Formula 1: Maks Ferstapen TRIJUMFOM na VN Kanade doneo 100. POBEDU ekipi Red Bul Rejsing

Vodeći u svetskom šampionatu 41. pobedom izjednačio se na petom mestu sa Airtonom Senom na listi najtrofejnijih vozača

Izvor: K1info

18/06/2023 > 22:22

podeli vest:

Formula 1: Maks Ferstapen TRIJUMFOM na VN Kanade doneo 100. POBEDU ekipi Red Bul Rejsing
Foto: Tanjug/Jacques Boissinot/The Canadian Press via AP


Maks Ferstapen je pobednik trke za VN Kanade koja je vožena na stazi "Žil Vilnev" u Montrealu. On je 70 krugova staze duge 4.361 metar prešao za 1 sat 33 minuta i 58,348 sekundi. Holanđaninu je ovo šesta pobeda na osam trka u 2023. godini i četvrti trijumf zaredom.

Kao drugi kroz cilj je sa zaostatkom od  9,570 sekundi prošao vozač ekipe Aston Martin Fernando Alonso, dok je treći bio Mercedesov takmičar Luis Hamilton, koji je kasnio za pobednikom 14,168 sekundi.

Četvrto i peto mesto pripalo je vozačima Ferarija Šarlu Lekleru i Karlosu Saincu, dok je Serhio Perez završio kao šesti.

Trci nije nedostajalo uzbuđenja i već na početku Hamilton je pretekao Alonsa posle odličnog starta, dok je Džordž Rasel bio četvrti.

U 7. krugu aktivirano je virtuelno vozilo bezbednosti zbog odustajanja Logana Sardženta, da bi u 12. krugu došlo do izlaska vozila bezbednosti posle incidenta Džordža Rasela koji je zadnim desnim točkom udario u ogradu.

Trka je nastavljena u 17. krugu, a na stazu se vratio i Džordž Rasel jer su Mercedesovi mehaničari procenili da može da nastavi trku posle zamene guma i da bolid nije oštećen.

Pet krugova kasnije Alonso preuzima drugu poziciju od Hamiltona, a u 35. viđen je incident između Nika de Vrisa i Kevina Magnusena koji su se posle kontakta našli van staze, ali su nastavili trku.

Lando Noris je u 41. krugu dobio kaznu od 5 sekundi, koja ga je na kraju koštala osvajanja poena jer je trku završio kao trinaesti, dok je Džordž Rasel ipak morao da odustane u 55. krugu.

Vozačem dana proglašen je Aleks Albon iz Vilijamsa koji je na istom setu guma odvezao 57 krugova i trku završio kao sedmi.

U poslednjem krugu trke Serhio Perez je postavio najbolje vreme i osvojio 1 bod.

Posle trke za VN Španije u vođstvu je Maks Ferstapen sa 195 poena, drugi je njegov klupski kolega Serhio Perez sa 126, dok trećeplasirani Fernando Alonso ima 117. Sledi Mercedesov takmičar Luis Hamilton sa 102, dok je Karlos Sainc peti sa 68 bodova.

U takmičenju konstruktora daleko ispred svih je Red Bul Rejsing sa 321 poenom, druga je ekipa Mercedesa sa 167, dok je trećeplasirani Aston Martin sakupio 154 boda. Ekipa Ferarija sa 122 poena zauzima četvrto mesto, a daleko iza nje Alpina ima 44 bodova.

Sledeća trka za VN Austrije vozi se u nedelju 02. jula, a u subotu je na programu sprint trka.

Ostavite komentar