Sport > Ostali sportovi

102. IZDANJE Turističkog trofeja ostrva Man, NAJOPASNIJE TRKE na planeti

Prošlogodišnje izdanje se po broju poginulih izjednačilo sa najgorim u istoriji iz 1970. godine kada je stradalo 6 takmičara

Izvor: K1info

01/06/2023 > 12:07

podeli vest:

102. IZDANJE Turističkog trofeja ostrva Man, NAJOPASNIJE TRKE na planeti
Foto: Instagram/ttracesofficial


Ovogodišnje, 102. izdanje trke Isle of Man TT (Tourist Trophy – Turistički trofej ostrva Man) trebalo bi da bude najveći događaj u istoriji ovog takmičenja sa još dve trke koje su dodate u već gust raspored.

Klase Superstock i Supertwins sada imaju dve trke, čime je ukupan broj trka porastao na 10.

U ostale promene spada i Senior TT koji je planiran dan kasnije, u subotu 10. juna, dok je 23-ostruki pobednik Džon Mekiginis (51) još uvek u konkurenciji, zajedno sa legendama kao što su Majkl Danlop (21 pobeda), Dejv Loni (17 pobeda, prikolica) i Piter Hikman (9 pobeda).

Samo jednom u proteklih 85 godina ova čuvena trka se završila a da nijedan vozač nije izgubio život.

Prošlogodišnje izdanje sa 6 smrtno nastradalih takmičara izjednačilo se sa najgorim u istoriji iz 1970, ali su se i pored svega vozači neustrašivo vraćali na trku Isle of Men TT.

- Nisam primoran da dođem. Želim da budem ovde - izjavio je Piter Hikman za Sky.

- Mnogi ljudi misle da smo ili ludi ili idioti. Izvadiš mozak i staviš kacigu. U stvari je sasvim suprotno - morate da korisitite mozak - kaže Hikman.

- I morate da rizikujete kada želite da rizikujete, ili ako je neophodno. Tako, na primer, ovde držim rekord kruga i stalno me pitaju: "Da li ćeš oboriti rekod?". Moj odgovor je uvek "samo ako moram" - primećuje Hikman i dodaje:

- Pod tim mislim da pobeđujem u trci najsporijim mogućim tempom. Jer što sporije pobedim, to je manji rizik za mene.

- Život je kratak. Radije bih otišao radeći ovako nešto - zaključuje Hikman.

Hikman, sada 36-godišnjak, osvojio je devet trka na TT-u, a čak četiri u 2022. godini.

Inače, Ostrvo Man nalazi se u Irskom moru između Velike Britanije i Irske. Zvanično, Man nije deo Ujedinjenog kraljevstva, ali ima status krunskog poseda, a britanska vlada odgovorna je samo za odbranu i zastupanje inostranih poslova.

Ostavite komentar