Sport > Ostali sportovi

Totalna LUDNICA na VN Australije: Ferstapen TRIJUMFOVAO, trka tri puta PREKIDANA

Biće dosta rasprava oko svega što se danas dogodilo u Australiji, a sigurno je i da će se neke ekipe žaliti, pre svih Ferari

Izvor: K1info

02/04/2023 > 10:23

podeli vest:

Totalna LUDNICA na VN Australije: Ferstapen TRIJUMFOVAO, trka tri puta PREKIDANA
Foto: Tanjug/AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake


Na trećoj ovogodišnjoj trci Formule 1 koja je vožena na stazi Albert Park kraj Melburna trijumfovao je vozač Red Bula Maks Ferstapen, a trka je čak tri puta morala da bude prekinuta. Drugoplasirani je bio Luis Hamilton iz ekipe mercedesa, dok je Fernando Alonso prošao kroz cilj kao treći.

Start trke doneo je ogromnu radost ekipi Mercedes i njihovim navijačima jer je najpre Džordž Rasel pretekao osvajača pola Maksa Ferstapena, a ubrzo je to uspelo i Luisu Hamiltonu, pa je Holanđanin pao na treće mesto.

Vozilo bezbednosti prvi put je izašlo na stazu već u prvom krugu kada je Šarl Lekler posle kontakta sa Lensom Strolom završio u šljunku. Bio je to kraj trke za vozača Ferarija koji je prošle godine trijumfovao u Albert Parku.

Do sedmog kruga redosled vodećih nije se menjao, a onda je Aleks Albon napravio grešku i svojim Vilijamsom udario u zid, zbog čega je ponovo najavljen izlazak vozila bezbednosti.

U tom trenutku vodeći Rasel odlazi na zamenu guma i vraća se na stazu kao sedmi, ali u osmom krugu sudije odlučuju da istaknu crvenu zastavu i trka se prekida, a svi vozači odlaze u boks gde mogu da menjaju gume.

Kada je trka restartovana, Hamilton je zadržao vodeću poziciju, ali je u 12. krugu Ferstapen pokazao koliko je bolid Red Bula moćniji u ovom trenutku od Mercedesa i pretekao Hamiltona.

U 18. krugu Džordž Rasel odustaje posle kvara na bolidu.

Foto: Tanjug/Simon Baker/Pool via AP

Džordž Rasel (Mercedes)

Do 54. kruga pozicije su izmenjivane uglavnom na nižim pozicijama. Serhio Perez uspeo je da se probije do sedmog mesta, nekoliko puta izmenivši najbrži krug sa klupskim kolegom Ferstapenom. A onda je usledila drama.

Četiri kruga pre kraja trke Kevin Magnusen zakačio je zid zbog čega je otpao zadnji desni točak sa njegovog bolida, što je dovelo do isticanja druge crvene zastave i prekida trke. Vozači ponovo odlaze u boks i svi stavljaju meke gume za preostala dva kruga.

Ali restart u 57. krugu više je ličio na bojno polje i nekoliko bolida našlo se van staze.

Najpre je Karlos Sainc imao kontakt sa trećeplasiranim Alonsom, koji se zbog ovoga okrenuo na stazi, a težak incident viđen je između dvojice vozača Alpine Okona i Gaslija koji su posle kontakta točkovima završili u zidu. Logan Sardžent iz Vilijamsa takođe je izleteo, a Serhio Perez bio je prinuđen da siđe sa staze.

Usledila je nova crvena zastava i prekid trke.

Pre trećeg restarta, Karlos Sainc dobio je kaznu od 5 sekundi zbog incidenta sa Alonsom.

Pošto je treći restart bio u poslednjem, 58. krugu, prema pravilima bolidi se ne trkaju već u startnom poretku voze do prolaska kroz cilj. U tom trenutku redosled je Ferstapen, Hamilton, Alonso, Sainc, Strol, Perez… Međutim, kazna od 5 sekundi dovela je do toga da Sainc ne bude među osvajačima poena, a poslednji bod uzeo je japanski vozač Juki Cunoda.

Prvim trijumfom u Australiji Maks Ferstapen se učvrstio u vođstvu sa 69 poena, drugi je klupski kolega Serhio Perez sa 54, a treći Fernando Alonso sa 45. Luis Hamilton je osvajanjem drugog mesta sada četvrti u ukupnom poretku sa 38 poena.

U poretku konstruktora Red Bul ubedljivo vodi sa 123 poena ispred Aston Martina koji ima 65, a Mercedes je treći sa 56 poena.

Najbrži krug u vremenu 1:20,235 odvezao je Serhio Perez koji je ovim uknjižio dodatni poen.

Biće dosta rasprava oko svega što se danas dogodilo na Velikoj nagrada Australije, a sigurno je i da će se neke ekipe žaliti, pre svih Ferari.

Četvrta trka vozi se 30. aprila kada je na redu Velika nagrada Azerbejdžana gde će biti vožena prva ovogodišnja sprint trka.

 

Ostavite komentar