Sport > Košarka

Srbija se MUČILA u prvom poluvremenu, a zatim PREGAZILA Finsku!

Košarkaši Srbije pobedili su reprezentaciju Finske rezultatom 77:61 u prvoj utakmici kvalifikacija za EP 2025.

Izvor: K1info

Autor: Đorđe Gvero

23/02/2024 > 19:18

podeli vest:

Srbija se MUČILA u prvom poluvremenu, a zatim PREGAZILA Finsku!
Foto: Fiba/starsport/shutterstock


Košarkaši Srbije ostvarili su pobedu u prvom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine. Savladana je reprezentacija Finske rezultatom 77:61.

Prva četvrtina je pripala reprezentaciji Finske rezultatom 20:17, budući da su gotovo celu četvrtinu vodili, a Srbija nije nikako uspevala da pronađe svoj napadački ritam.

U drugoj četvrtini je već reprezentacija Srbije uspela da pronađe ritam u napadu i odgovori dobro na nezgodne niže petorke koje je kombinovao selektor Finske. Tako da se na poluvreme otišlo rezultatom 36:34 za Srbiju.

Drugo poluvreme nam je donelo mnogo bolju igru reprezentacije Srbije. Iako je Finska imala devet poena prednosti u jednom momentu, nakon jednog tajm-auta selektora Svetislava Pešića, Srbija je zaigrala mnogo agresivnije u napadu, počeli su da koriste svoju prednost u visini u reketu i u poslednju četvrtinu se ušlo sa sedam poena prednosti za Srbiju.

Poslednja četvrtina je donela potpuni raspad igre Finaca, kao i totalnu dominaciju reprezentacije Srbije. Najveća prednost je iznosila +19, ali je na kraju rezultat bio 77:61 za Srbiju.

Najefikasniji u srpskom timu bio je kapiten Luka Mitrović sa 19 poena, a najbolje ga je pratio Aleksa Avramović sa ubačenih 18 poena. 

Na drugoj strani u ekipi Finske tri igrača su bila dvocifrena, ali se najviše istakao Mikael Jantunen sa 10 poena.

Srbija već u ponedeljak u Tbilisiju igra protiv reprezentacije Gruzije.

 

 

Standings provided by Sofascore

 

 

 

 

 

 

 

 

UŽIVO:

1. četvrtina:

Finci su dobili podbacivanje i imaće prvi napad. Finci prvi stižu do poena i vode 2:0. Posle više od dva minuta igre Srbija postiže prvi koš, Marko Gudurić je pogodio trojku i Srbija vodi 3:2. Finci vezuju brzih pet poena, tako da je selektor Svetislav Pešić zatražio tajm-aut. Luka Mitrović je pogodio za dva poena, ali je Sasu Salin na drugoj strani pogodio trojku, tako da Finska vodi 11:5. Luka Mitrović je napravio sjajan roling u reketu i pogodio uz faul, tako da će imati priliku da smanji prednost Finaca. Luka Mitrović ponovo pogađa, ali finci odgovaraju brzim poenima na drugoj strani tako da vode 15:9. Vanja Marinković pogađa sa linije penala i smanjuje na 15:11. Aleksa Avramović pogađa važnu trojku sa osam metara i sada je Srbija prišla na -1. Srbija je uspela da se odbrani, Vanja Marinković je pogodio trojku i naša reprezentacija je povela sa 17:15! Finci vezuju pet poena i prva četvrtina završava 20:17 u njihovu korist.

 

2. četvrtina:

Srbija prva postiže poene u drugoj četvrtini i smanjuje na 20:19. Dejan Davidovac postiže spektakularan koš uz faul i Srbija ponovo ima minimalnu prednost. Dejan Davidovac je ponovo pogodio uz faul, ovaj put je iskoristio dodatno slobodno bacanje i sada Srbija ima najveću prednost 30:26. Raitanen pogađa trojku u sledećem napadu i finci ponovo prilaze na -1. Petrušev je promašio zicer, na drugoj strani Sasu Salin pogađa novu trojku i finci sada vode 32:30, tako da je selektor Pešić morao da zatraži novi tajm-aut. Ognjen Jaramaz pogađa trojku posle tajm-auta i sada je 33:32 za našu reprezentaciju. Srbija se odbranila, a zatim preko Luke Mitrovića i njegovih novih poena otišla na +4, tako da su finci zatražili tajm-aut. Na poluvreme se odlazi rezultatom 36:34 za Srbiju.

 

3. četvrtina:

Finci uvodnom serijom od 7-3 dolaze do prednosti 41:39. Srbija je za tri minuta iskoristila sve timske faulove, a uz to je Jantunen pogodio uz dodatno slobodno bacanje i sada finci vode 44:39. Finci su napravili još jednu seriju od 7-0 i sada već imaju +9. Srbija konačno dolazi do novih poena i sada smanjuju rezultat preko Vanje Marinkovića i Alekse Avramovića, finska vodi 48:45. Aleksa Avramović krade loptu i polaže u kontri za izjednačenje! Sada je 45:45. Srbija preko Alekse Avramovića i Filipa Petruševa preokreće rezultat i sada "Orlovi" vode 56:51. Treća četvrtina završava rezultatom 58:51 za Srbiju.

 

4. četvrtina:

Dušan Beslać otvara poslednju četvrtinu svojom trojkom i Srbija prvi put u meču odlazi na dvocifrenu prednost! 61:51. Filip Petrušev je podelio dve asistencije, prvo Aleksi Avramoviću za jedno lako polaganje u reketu, a zatim Dušanu Beslaću, tako da Srbija odlazi na +14 i klupa finske reprezentacije je zatražila tajm-aut. Srbija je dugo održavala 14 poena prednosti, sada se čini da je reprezentacija finske potpuno popustila, tako da je Srbija preko Alekse Avramovića i Dejana Davidovca otišla na 76:57 i to je sada ogromnih +19 na nešto više od minut pre kraja. Kraj meča! Rezultat je 77:61.

Ostavite komentar